I augusti förra året flaggade barn- och utbildningsförvaltningen första gången för att man gick mot ännu ett år med stora ekonomiska underskott. Prognosen då pekade mot 7 miljoner kronor minus, och politikerna drog i handbromsen.
Det blev både vikarie- och inköpsstopp, men åtgärderna tycks inte ha fått önskad effekt. När skolverksamheten i Gnesta nu summerar fjolåret står det minus 8,4 miljoner kronor på sista raden.
– Det är jättetråkigt att vi redovisar ett underskott. Det tydliggör behovet av kontinuerlig genomlysning och en bra dialog med förvaltningsledning och rektorer, säger Anna Ekström (M), kommunalråd och vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Grundskolan hade personalkostnader som låg 10 miljoner kronor över budgeterade medel. Man lyckades inte spara tillräckligt snabbt under hösten, menar Ekström. Det, tillsammans med stora engångskostnader i slutet av året, gjorde att underskottet växte.
Hur ser det ut nu under början av 2020?
– På det hela taget mycket bättre, men det finns fortfarande saker att sätta tänderna i. Sedan har vi också corona att förhålla oss till, säger Anna Ekström.
Hur panedmin påverkar skolan, som trots allt hittills tuffar på som vanligt är för tidigt att säga. Kommunen har dock redan haft kostnader och ökad administrativ börda för vikarier och ommöblering av personal.
– Det har såklart blivit lite extra meckigt för rektorerna, säger Anna Ekström.