Det är en så kallad "tematisk kvalitetsgranskning" som Skolinspektionen ska göra under det pågående läsåret, och den här gången är det de senare årskurserna i grundsärskolan som hamnar under lupp.
– Det här handlar inte om någon rutinmässig kontroll. Vi försöker hela tiden hitta olika områden där vi behöver få en bättre bild av hur det ser ut i landet, och där vi tror att huvudmännen behöver mer information, säger Malin Lundquist, handläggare på Skolinspektionen.
Deltagarna i granskningen består av 30 huvudmän, det vill säga kommuner och privata skolföretag, och Gnesta kommun lottades fram den här gången.
Skolinspektionen utreder även enskilda ärenden och anmälningar, och det är kanske inte alltid så roligt för en kommun att få brev från myndigheten. Men den här typen av granskningar bör snarare ses som en möjlighet att visa upp sig, menar Malin Lundquist.
– Det tycker jag absolut. Vi försöker lyfta fram positiva exempel, och de här granskningarna får mycket större spridning än enskilda beslut, säger hon.
Vad som konkret ska undersökas ute i klassrummen är inte helt klart ännu.
– Vi är i uppstartsfasen och håller på att ta fram kriterier, utifrån forskningsläget, säger kollegan Sarah Vinterlycka.
Skolinspektionen kommer att besöka Gnesta kommun någon gång under läsåret. Nästa sommar ska en rapport om läget i grundsärskolan vara färdig.