– Den svenska modellen med ett starkt lokalt självstyre behöver vårdas, tycker SKR:s ordförande Anders Knape (M).
Det är med anledning av pandemin som Sveriges kommuner och regioner vill slå vakt om kommunernas integritet, i rapporten "Självstyrets potential". Krisen har visat att kommunerna själva vet bäst vad som behöver göras på de lokala skolorna och äldreboendena, menar SKR.
Gnestas kommunalråd Johan Rocklind (S) ser frågan om centralisering som något av en balansgång.
– Ibland är det skönt att få nationella ordningsregler att förhålla sig till. Myndighetsmaskineriet tar ofta tid från beslut till handling, under tiden får kommunerna sitta och fundera på hur man ska tolka besluten, säger han och fortsätter:
– Men i andra frågor är det inte nödvändigtvis staten som ska berätta för kommunerna hur de ska göra.
Det senaste halvåret har Gnesta kommun fått fatta flera snabba beslut på egen hand. Besöksrestriktioner infördes på äldreboendena innan de nationella förbuden kom uppifrån och förskola och fritids i Laxne stängdes med kort varsel när personalstyrkan drabbades hårt av sjukfrånvaro under våren.
– Det var ganska givet att vi behövde begränsa äldreboendena, men det är klart att det är ett svårt vägval när vi vet vilka problem det medför, säger Johan Rocklind.
Kollegan Anna Ekström (M) tycker att balansen har fungerat väl under krisen.
– Vi som lokalpolitiker ska vara nära våra medborgare. Vi har bättre kännedom om lokala problem och lösningar än staten. Men samspelet är viktigt, det behövs nationella riktlinjer också.
Förutom en klåfingrig statsapparat sker centralisering även genom att kommuner självmant ingår samarbeten med varandra i olika frågor. Gnesta kommun har "outsourcat" en lång rad verksamheter de senaste åren: överförmyndaren finns numer i Flen, upphandlingar sker i Södertälje, alkoholinspektioner sköts från Nyköping och när du ringer kommunens växel är det inte otroligt att någon i Trosa eller Oxelösund svarar.
– Som liten kommun måste vi samarbeta i strategiska frågor. I vattenfrågan till exempel är det svårt att hitta rätt kompetens, folk som har koll på pH-värden och filter växer inte på träd, säger Anna Ekström.
Båda kommunalråden tror att den utvecklingen kommer fortsätta.
– Det är klart att det kan bli ett lokaldemokratiskt problem. Men på vissa specialistområden är det svårt eller extremt dyrt att göra allt själv, säger Johan Rocklind.