Den var onsdagen den 5 juni vid lunchtid, som Göran Lundbom åkte fast för fortkörning på Östra Storgatan i Gnesta. I höjd med Stenstagatan tvärbromsade bilen framför honom eftersom sträckan på vardagar är sänkt till 30 kilometer i timmen. Göran kör om eftersom vägen är tom.
– Dessutom gäller inte sänkningen just den här dagen, säger Göran.
Följande dag, den 6 juni, är Sveriges nationaldag och så också röd dag. Det är avgörande i frågan. Onsdagen den 5 juni betraktas nämligen som en "lördag" och inte som en vardag. Alltså råder 50 kilometer i timmen.
Ändå blir Göran stoppad av polisen lite längre fram som förklarar att han kört för fort. 45 kilometer på en 30-sträcka säger polisen. Men Göran ger inte med sig.
– Jag sa att skyltningen inte gäller i dag men de sa att de hade kollat med trafiksektionen och att det visst gällde. Polisen var trevlig och jag tyckte det hela mest var lustigt eftersom de hade fel.
Slutet blev att Göran åkte därifrån, utan att ha skrivit på något erkännande eller godkänt böterna. Polisen meddelade att ärendet skulle gå vidare för rapport. Sedan dess har Göran inte hört något.
Jörgen Ingårda är förundersökningsledare på Sörmlandspolisens trafikenhet. Han har själv inte sett de papper som skrevs när Göran Lundbom stoppades.
– Men om det stämmer det här att hastighetsbegränsningen bara är på vardagar så gäller det ju inte dagen före nationaldagen.
Enligt Jörgen Ingårda var det två ordningspoliser som gjorde hastighetskontrollen. Och deras uttalande om att man skulle ha kollat med trafiksektionen känner han inte igen.
– Nej, där måste det ha blivit fel. Det är väldigt olyckligt så klart att folk kanske fick böter och det får vi erkänna. Det ska inte bli fel men sådant händer och det är olyckligt.
– Om utgångspunkten var att stoppa alla som körde över 30 kilometer i timmen men det inte gällde den här dagen så kan det finnas fler, säger Jörgen Ingårda. Vi får kolla alla rapporter som skrivits den här dagen. Har någon betalat böter så får vi ordna till det.
Händer det ofta att polisen inte har koll på reglerna?
– Nej det här är första gången som jag vet om under alla år jag har jobbat, säger Jörgen Ingårda.
Lite senare hör Göran Lundbom av sig till SN. Han har då blivit kontaktad av Jörgen Ingårda som beklagade det inträffade och sa att man gjort fel. Ingårda sa också att alla som åkt fast och erkänt skulle frias, totalt handlade det om sex fall.