Flera sörmländska bygnader är nominerade till tävlingen, däribland Hamnkontoret i Nyköping och Rådhuset i Trosa men ingen av Gnestas byggnader kvalade in på listan. När SN gick ut på stan och frågade Gnestaborna om det trots allt finns någon byggnad som de håller som favorit eller tycker är särskilt vacker var det svårt att komma på någon specifik.
– Det finns några fina och några fula men ingen som sticker ut speciellt, säger Emilia Traoré.
Men för Jean Najem finns det en byggnad som känns speciell, kanske inte stans vackraste men för honom är den mer än bara en byggnad.
– Gamla posthuset. Jag har bott här i 29 år, det finns så mycket minnen från hela mitt liv. Det är synd att det ska rivas de hade bara kunnat snygga till det, säger han.
Många anser att mycket är för modernt för att kvala in, men stationshuset och det gamla hotellet lyfts som två potentiella alternativ.
– Det finns ju fina slott runt här också, Södertuna till exempel, men det är svårt att säga något mer centralt, säger Lena Gustafsson.
Tävlingen arrangeras av Arkitekturupproret, en folkrörelse med 36000 följare, som tidigare utsett såväl Sveriges vackraste som fulaste stad. Totalt är 79 sörmländska byggnader nominerade i detta första skede av tävlingen. De fem med flest röster kommer sedan gå vidare till huvudtävlingen där totalt hundra svenska byggnader kommer att tävla.
Vinnaren utses i höst och just nu är rösningarna i full gång i föreningens lokala facebookgrupper.