I samband med hotet mot Gnestapendeln har stora brister uppdagats i hur Trafikverkets planerar för tågtrafik på spåren. Problemen har varit kända sedan tidigare, visar material som SN tagit del av.
Något är fel med systemet. Det är den ihållande känsla som både privatpersoner, kommuner och myndigheter har förmedlat efter nyheten om hotet mot Gnestapendeln. Nu finns tecken på att den känslan kan vara befogad.
En statlig trafikanalys som genomfördes redan 2011 på regeringens uppdrag, "Arbetspendling i storstadsregioner", pekar på en rad problem med tidtabellsplaneringen på den fria avreglerade marknaden.
Rapporten tar en konflikt i Östergötland som exempel, där snabbgående tåg och regionaltrafik slåss om spåren. Trafikverkets metod att tilldela tåglägen tar ingen vidare hänsyn till hur det kan drabba en region ekonomiskt. Ur ett arbetspendlingsperspektiv är det en brist och systemet borde ses över, står det i rapporten.
Rapporten framhåller också problemet med att ha nya tågplaner varje år, eftersom arbetspendling bygger på långsiktighet och stabilitet. Om turtätheten och tidtabeller ändras för ofta, blir det svårt för människor att planera sin arbetspendling, vilket i sin tur påverkar val av bostadsort och arbetsplats, står att läsa.
- Vi kan inte ha ett ettårigt system, avtalen måste vara längre så att folk och de som kör tågen vet vad som gäller, säger Gnesta kommuns plan- och byggchef Christer Andén.
En annan rapport från 2011, beställd av den statliga myndigheten Trafikanalys, heter "Tilldelning av tåglägen för ett effektivare utnyttjande av befintlig järnväg" och är gjord av konsultföretaget Vectura. Även här uppdagas liknande brister. Rapporten ifrågasätter om systemet med tilldelning av tåglägen är ett effektivt sätt att utnyttja järnvägen. Enligt rapporten finns ett glapp mellan de transportpolitiska målen och hur tilldelningen av spår går till, något som SN har skrivit om tidigare.
Christer Andén sammanfattar det med att Trafikverket inte tar hänsyn till ekonomiska aspekter som ligger utanför trafiksystemet, som hur arbetsmarknad och bostadsmarknad drabbas. Han menar även att pendeltågstrafiken och fjärrtågstrafiken inte konkurrerar på likvärdiga villkor.
- Affärsresenärers tid värderas högre än pendlares tid. Systemet gynnar fjärrtågen på bekostnad av pendel- och regionaltåg. Det kan inte ha varit avsikten eftersom det inte stämmer med de trafikpolitiska målen om minskat bilresande, regionförstoring och en utveckling av näringslivet, säger han.
Enligt konsultföretaget Vecturas rapport borde ansvaret för tilldelning av spår inte heller ligga på Trafikverket, eftersom det i praktiken innebär att de styr sin egen verksamhet.
Christer Andén förstår inte varför systemfelet inte har åtgärdats.
- Jag vet inte om det är EU-lagstiftning, lagar i riksdagen eller förordningar hos Trafikverket som gör att man inte har jobbat på ett annat sätt. Det vill vi ha svar på från Trafikverket.
I papperstidningen: Trafikverket medger att det finns brister