"Vi överlevde pandemin tack vare att vi Àr smÄskaliga"

Det handlar om SödermÀnnens hantverksbryggeri i Gnesta dÀr man hoppas pÄ att höstens val ska lÄta mikrobryggerier fÄ ha gÄrdsförsÀljning.

Erik Gustafsson, Daniel Rosin och Mats Johansson driver ett mikrobryggeri.

Erik Gustafsson, Daniel Rosin och Mats Johansson driver ett mikrobryggeri.

Foto: Helene Wahlström

Gnesta2022-08-06 20:22

Bryggeriet ligger pÄ Lebro gÄrd i Gnesta och hÀr trÀffas Erik, Daniel och Mats en gÄng varannan vecka för att brygga öl tillsammans. Bryggeriet ligger intill en lada och Àr cirka 120 kvadratmeter stort och pÄ golvet stÄr tre jÀstankar som förvandlar vört till öl.

– Om du frĂ„gar vĂ„ra fruar sĂ„ Ă€r vi hĂ€r jĂ€mt, skĂ€mtar Erik Gustafsson som precis inköpt ett par fodrade gummistövlar nĂ„got som Ă€r bra att ha pĂ„ sig nĂ€r man arbetar med vĂ€tska.

Och fortsÀtter:

– Det tar ungefĂ€r sju timmar för oss att brygga en batch, berĂ€ttar Erik.

undefined
Mats Johansson kollar att mÀsken ser bra ut och inte har för mycket skum.

Sverige Ă€r det enda land i Europa som inte fĂ„r ha gĂ„rdsförsĂ€ljning. 

– Vi skulle vilja ha gĂ„rdsförsĂ€ljning eftersom det skulle tillföra bygden en helhet. Nu fĂ„r vi inte vara med i turistguiden för att vi gör alkohol till exempel, sĂ€ger Daniel Rosin.

I december 2021 presenterades utredningen ”En möjlighet till smĂ„skalig gĂ„rdsförsĂ€ljning av alkoholhaltiga drycker” och den visar att gĂ„rdsförsĂ€ljning inte Ă€ventyrar hĂ€lsan ”snarare tvĂ€rtom”, skriver författarna till utredningen.

– Hade vi fĂ„tt möjlighet till gĂ„rdsförsĂ€ljning skulle vi ju ocksĂ„ kunna bidra med turistnĂ€ringen. Det Ă€r ju kul att trĂ€ffa folk och dela intresset och det vore roligt att i förlĂ€ngningen kunna kombinera vĂ„rt hantverk med andra verksamheter. Vi har ju massor av producenter i kommunen, sĂ€ger Daniel.

I utredningen kan man ocksÄ lÀsa att det skulle frÀmja besöksverksamheten och vara ett viktigt verktyg för export och produktutveckling.

– Vi skulle sĂ€tta Gnesta pĂ„ kartan. Det finns sĂ„ mycket att erbjuda hĂ€r, kan vi tillföra nĂ„got skulle det vara bra och framför allt Ă€r det ju roligt att fĂ„ provsmaka och köpa med sig hem, sĂ€ger Daniel. 

undefined
JĂ€stankar.

SödermÀnnen har bryggt öl i tio Är.

– Det var en kompis till oss som kom pĂ„ idĂ©n. I början stod vi hemma vid spisen och testade oss fram. VĂ„rt öl smakar lite olika för varje gĂ„ng och det beror pĂ„ att vi Ă€r smĂ„skaliga och inte har stora maskiner som jobbar Ă„t oss. Men det Ă€r ju en del av charmen, Ă€ven om det skulle vara bra om det smakar exakt likadant ocksĂ„, berĂ€ttar Mats.

Än sĂ„ lĂ€nge kan ingen av dem ta ut nĂ„gon lön.

– Nej, vi gör det hĂ€r för att vi tycker att det Ă€r roligt, sĂ€ger Mats.

SödermÀnnens Hantverksbryggeri brygger cirka 400 liter varannan vecka och sÀljer till bland andra Ica och Systembolaget.

– Vi tycker det Ă€r lagom. Skulle vi fĂ„ gĂ„rdsförsĂ€ljning lĂ€gger vi om schemat, sĂ€ger Daniel.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!