Språkundervisningen drog i gång för bara en dryg vecka sedan. Och när SN besöker vindsutrymmet på Art Lab Gnesta är de närmare tio EU-migranter som har kommit för att lära sig mer om det nya språket.
– Vi frågade vilket språk de ville lära sig, engelska eller svenska. Då svarade de svenska eftersom de bor här, säger Ingrid Junggren.
Hon är en av tre kvinnor som tog initiativet till söndagsträffarna tillsammans med Ragnhild Mao och Margret Nilsson.
– Det handlar om att hjälpa till på olika sätt, och det skulle betyda oerhört mycket för de här människorna om de lärde sig svenska eller engelska. Om de inte kan språket, hur ska de då kunna få ett jobb? Säger Ragnhild Mao.
Kunskapsnivåerna varierar mellan eleverna. Vissa har aldrig lärt sig läsa eller skriva, några kan lite engelska och de flesta kan de vanligaste hälsningsfraserna på svenska.
Via donationer har man kunnat köpa in några böcker som undervisningsmaterial.
Lektionen börjar med räkning. Fram till och med siffran sex funkar det smärtfritt, men sje-ljudet i nästa siffra är komplicerat.
– Sju är svåruttalat, så det har döpt det till "problem", säger Ragnhild.
Projektet är i sin linda, men till de två söndagsträffar som har hållits har det kommit EU-migranter från Gnesta, Strängnäs och Järna. Och det finns redan planer på att involvera studieförbund i undervisningen.
– Det viktigaste är att vi har kommit i gång, men det skulle vara trevligt om vi blev fler som hjälpte till, och på sikt kanske dela upp undervisningen i mindre grupper istället, säger Ragnhild.
Initiativtagarna till språkkursen ingår alla i det relativt nystartade nätverket Gnesta Solidaritet som verkar för att stötta EU-migranterna på olika sätt, till exempel i kontakt med sjukvården.
– Tyvärr stänger härbärget vid Hagstumosse den sista april, så den situationen måste lösas först och främst. På längre sikt handlar det om att de ska få fortsätta sälja sitt traditionella hantverk, exempelvis genom olika evenemang. Men vår ambition är också att stötta de här människorna så att de kan komma ut i det svenska arbetslivet, samtidigt som det handlar om att försöka förbättra deras levnadssituation i Rumänien.