Socialförvaltningens samordnare för arbetet med våld i nära relationer, Sandra Bornlinder, är en av dem som har arbetat med kartläggningen och handlingsplanen.
– Socialförvaltningen ansökte om utvecklingsmedel från Socialstyrelsen för 2013 för att intensifiera och utveckla arbetet med våld i nära relationer. Kommunen beviljades medel och då anställdes jag under en period. Uppdraget för mig var bland annat att utarbeta en ny handlingsplan för socialnämnden kring det här utifrån Socialstyrelsens allmänna råd samt att kartlägga omfattningen av våld i nära relationer i Gnesta, säger hon.
Kartläggningen är gjord för både 2012 och 2013 och siffror har samlats in från flera håll. Ett exempel är siffror från Brå, Brottsförebyggande rådet, som visar att Gnesta har något färre antal misshandelsbrott, alla kategorier, än länet och riket. Det enda som sticker ut är att antalet misshandelsbrott mot män utomhus där förövaren är bekant med offret. Där är siffrorna något högre än rikssnittet. Men det är svårt att dra några större kopplingar eller slutsatser utifrån kartläggningen säger Bornlinder.
– Att säga något om antalet utsatta personer för våld i nära relationer är svårt eftersom en kartläggning inte har gjorts på det här sättet tidigare. Man får snarare se det som ett första steg för att få kännedom om hur situationen ser ut. Det är svårt att veta om det är samma personer som återkommer från de olika ställena vi hämtat information i från eller om det är unika personer, säger hon.
Nästa steg är att göra handlingsplanen känd i verksamheterna. Sandra Bornlinder säger att det är viktigt att planen blir känd bland kommunens chefer så att den kan tillämpas i arbetet. Sedan behövs det mer specifika rutiner för varje enskild arbetsplats, något som Bornlinder säger man redan arbetar med att få fram.
Maud Höglander, chef för individ- och familjeomsorgen i Gnesta kommun, berättar att handlingsplanen ska revideras varje år och att även kartläggningen ska genomföras årligen. Hon är nöjd med att handlingsplanen gjorts.
– Det är alldeles utmärkt. Det är en väl genomarbetad handlingsplan som ska hålla för framtiden.
– Tidigare har man pratat om kvinnofrid, men nu talar i alla fall vi i Gnesta kommun om våld i nära relationer, som inbegriper mycket mer. Vi har också valt att ha ett tydligt barnperspektiv i handlingsplanen, säger hon.
Under hösten och våren har man också genomfört en utbildningssatsning för socialförvaltningens personal. Maud Höglander säger att 170 stycken personer deltagit och att man nu funderar på hur man ska kunna föra den nya kunskapen vidare på ett bra sätt när ny personal anställs.