De har tänkt på det i många år, men nu gör de till slut slag i saken. Det berättar Daniel Israelsson Casta, när SN besöker Vår lokal en av årets första varma vårdagar. Det är tidig morgon och flera stamgäster har hängt på låset för att få komma in när kaféet öppnar klockan åtta.
Nu blir det alltså även möjligt att inta dagens första koffeinkick eller en vegetarisk lunch i solen utanför lokalen, berättar Daniel Israelsson Casta, som driver Vår lokal.
De har i dagarna fått tillstånd för att ha uteservering mellan 1 april och 30 september.
Uteserveringen blir en långsmal variant längs med husväggen – enligt tillståndet får de nyttja 1,7 meter av trottoaren ända fram till Stora hotellets gamla entré.
Två meter trottoar lämnas fritt för förbipasserande.
– Vi har så få timmar då det är riktigt soligt här och sådär skönt på sommarkvällarna. Då vill man rymmas så många som möjligt. Det är också en ganska smal terrass, så vi sträcker ut den på längden så vi får plats med fler. Det blir jättemysigt, säger Daniel Israelsson Casta.
Från växtbaserat till pizza, libanesiskt, indiskt, husman och gatukök – det kommer att finnas många fler alternativ för den sol- och matsugne i Gnesta i vår och sommar. Många restauranger planerar att öppna uteserveringarna kring påsk eller framåt maj när vädret tillåter– och flera har redan märkt av att solsugna matgäster har börjar leta sig utåt.
– Man kan redan sitta på uteserveringen på lunchen, men inte på kvällen. Det är några som har gjort det nu när det har varit fint väder, säger Therése Thorvaldsson på Bistro bar/Bakfickan och förklarar att utebaren öppnar senare under säsongen.
– Det brukar bli på Gnestadagen.
Även Pelles och Lottas Café, som har uteservering året runt, har märkt av solsuget och har redan tagit ut flera extra bord inför säsongen.
– Vi har haft kunder som har suttit ute idag. Det är varmt när man sitter mot väggen, säger ägaren Lotta Bylund.