Vår lokal gör plats för fler soldyrkare: "Jättemysigt"

April har hittills bjudit på en försmak av den stundande sommaren och nu börjar uteserveringssuget komma krypande hos många. 
Vi har kikat förbi Vår lokal, som har valt att satsa på en extra stor uteservering i år.

Daniel Israelsson Casta berättar om planerna

Foto: Britta Söderberg

Gnesta2025-04-10 05:00

Nyheten i korthet

  • Vår lokal i Gnesta planerar att öppna en större uteservering i år, med tillstånd att vara öppen mellan 1 april och 30 september.
  • Uteserveringen kommer att vara en långsmal variant längs husväggen, vilket gör att fler gäster kan njuta av solen.
  • Flera andra restauranger i Gnesta planerar också att öppna sina uteserveringar runt påsk eller maj, när vädret tillåter.

De har tänkt på det i många år, men nu gör de till slut slag i saken. Det berättar Daniel Israelsson Casta, när SN besöker Vår lokal en av årets första varma vårdagar. Det är tidig morgon och flera stamgäster har hängt på låset för att få komma in när kaféet öppnar klockan åtta.

Nu blir det alltså även möjligt att inta dagens första koffeinkick eller en vegetarisk lunch i solen utanför lokalen, berättar Daniel Israelsson Casta, som driver Vår lokal.

Kocken Daniel Israelsson Casta driver Vår lokal
Kocken Daniel Israelsson Casta driver Vår lokal

De har i dagarna fått tillstånd för att ha uteservering mellan 1 april och 30 september. 

Uteserveringen blir en långsmal variant längs med husväggen – enligt tillståndet får de nyttja 1,7 meter av trottoaren ända fram till Stora hotellets gamla entré. 

Två meter trottoar lämnas fritt för förbipasserande.

– Vi har så få timmar då det är riktigt soligt här och sådär skönt på sommarkvällarna. Då vill man rymmas så många som möjligt. Det är också en ganska smal terrass, så vi sträcker ut den på längden så vi får plats med fler. Det blir jättemysigt, säger Daniel Israelsson Casta. 

Vår lokals nya uteserveringen kommer att sträcka sig längs med husfasaden, ända till Stora hotellets entré.
Vår lokals nya uteserveringen kommer att sträcka sig längs med husfasaden, ända till Stora hotellets entré.

Från växtbaserat till pizza, libanesiskt, indiskt, husman och gatukök – det kommer att finnas många fler alternativ för den sol- och matsugne i Gnesta i vår och sommar. Många restauranger planerar att öppna uteserveringarna kring påsk eller framåt maj när vädret tillåter– och flera har redan märkt av att solsugna matgäster har börjar leta sig utåt.

– Man kan redan sitta på uteserveringen på lunchen, men inte på kvällen. Det är några som har gjort det nu när det har varit fint väder, säger Therése Thorvaldsson på Bistro bar/Bakfickan och förklarar att utebaren öppnar senare under säsongen.

– Det brukar bli på Gnestadagen.

Även Pelles och Lottas Café, som har uteservering året runt, har märkt av solsuget och har redan tagit ut flera extra bord inför säsongen.

– Vi har haft kunder som har suttit ute idag. Det är varmt när man sitter mot väggen, säger ägaren Lotta Bylund.                                                                                                                                                    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!