Vattenbristen kan hejda byggande

De låga grundvattennivåerna kan leda till att bostadsbyggande i Gnesta måste bromsas in de kommande åren. Det konstaterar Socialdemokraterna och Moderaterna i sin budget.

Vattenbristen är i fokus när Anna Ekström (M) och Johan Rocklind (S) lägger fram sin budget på ett extrainsatt kommunstyrelsemöte nästa vecka.

Vattenbristen är i fokus när Anna Ekström (M) och Johan Rocklind (S) lägger fram sin budget på ett extrainsatt kommunstyrelsemöte nästa vecka.

Foto: Henrik Norling/Sandra Nordin

Gnesta2020-10-15 06:30

– Det finns möjligheter att bygga lite till, men vi börjar närma oss ett tak där vi inte klarar av vattenförsörjningen, säger kommunalrådet Johan Rocklind (S).

Tidigare befolkningsprognoser har pekat mot att Gnesta passerar 12 000 invånare i början av 2022, men när budgeten för nästa år nu presenteras räknar man med en lägre tillväxttakt.

"På grund av rådande situation med låga grundvattennivåer i Gnesta tätort kommer antalet färdigställda bostäder troligen bli lägre än prognostiserat för de kommande åren", står det i Socialdemokraterna och Moderaternas färska framtidsplan.

– Vi ska fortsätta växa. Vi är också skyldiga våra befintliga medborgare bra vatten. Det är en högt prioriterad fråga, säger kommunalrådet Anna Ekström (M).

Just nu pågår två större bostadsbyggen i tätorten: Gnestahems projekt Solsidan vid Strandhagen och Nokons sexvåningshus ett stenkast därifrån. Enligt politiken finns det ingen risk att inflyttningen i de husen skjuts upp på grund av vattenbristen. Kommande stora projekt som Vackerby trädgårdsstad och centrumkvarteret kan dock försenas om vattenfrågan inte får en lösning.

– Vi kommer ha fokus på vattenfrågan den närmsta tiden för att skapa förutsättningar för att kunna fortsätta växa, säger Johan Rocklind.

Ett beslut om en ny vattentäkt verkar vara på gång. Därtill utreder kommunen just nu möjligheterna att hämta dricksvatten från Frösjön, som en nödlösning.

Trots effekterna av långsammare befolkningstillväxt och ökad arbetslöshet på grund av coronakrisen väntas Gnestas skatteintäkter öka något de kommande åren. Ekonomiska satsningar görs främst på skola och äldreomsorg, där båda nämnderna får omkring 10 miljoner kronor högre budgetramar nästa år.

Främst handlar det om att täppa igen ekonomiska hål i kärnverksamheterna, som plågats av budgetunderskott de senaste åren. Men Anna Ekström vill lyfta fram en konkret satsning.

– Nästa år har vi skjutit till extra pengar till feriearbeten. Det känns viktigt med tanke på annalkande lågkonjunktur och en ökande ungdomsarbetslöshet, säger hon.

Hur många extra kommunala sommarjobb det blir nästa år återstår att se, men budgeten höjs med en halv miljon kronor. Därtill öronmärks 1,3 miljoner kronor i investeringspengar då tanken är att sommarjobbarna ska få ett särskilt uppdrag att snygga till de offentliga miljöerna i kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!