Planen om att bygga 600 bostäder, förskola, nya parkområden, gång- och cykelvägar och andra anslutande vägar har nyligen tröskats av länsstyrelsen och Statens geotekniska institut, SGI.
Den 20 december skrev SGI att det krävs stabilitetsberäkningar i området. Det översta jordlaget består av postglacial lera, som ofta innehåller organiska material från växter som levt i hav och sjöar.
– Lera ger inte speciellt bra markstabilitet, konstaterar Ulrika Larsson, planhandläggare vid länsstyrelsen i Södermanland.
Länsstyrelsen anser bland annat att grundvattnet har artesiskt tryck. Det innebär att vattnet inte tränger igenom jorden utan skapar tryck under jordytan. Det leder till att grundvattnet tränger upp där det finns en svag punkt i marken vilket kan leda till att det börjar sippra ut eller spruta upp vatten. Det kallas för en springkälla.
– Det är lite problematiskt just med att grundvattnet står högt. Det är viktigt att man utformar dagvattenlösningarna som behövs på ett sätt som gör att man inte riskerar att föroreningar sprids till Frösjön, säger Ulrika Larsson och fortsätter:
– Men den allra viktigaste punkten som vi vill flagga för är arkeologin, där ser vi att planen kanske inte är genomförbar med anledning av de fornlämningar som finns mot norra skogsbacken.
Den norra delen av den planerade trädgårdsstaden ägs dock av en privat aktör. Kommunen äger och planerar att exploatera den södra delen.
Länsstyrelsen skriver vidare att området riskerar att påverkas av översvämningar vid kraftiga skyfall.
– Det är svårt att dela upp de här frågorna när det gäller vatten, de hänger ofta ihop. Vi kan inte se att det är så stor risk för översvämningarna just vid byggnaderna, men vi ser att vissa vägar kan riskera att svämma över.
Med hänvisning till Trafikverket lyfter man också att det kan vara olämpligt att ansluta området till Mariefredsvägen och att anslutningen mot Västra storgatan bör ses över. Bullerutredningen visar dessutom att riktvärden för flera planerade uteplatser inte uppfylls i rådande plan. Slutligen gör länsstyrelsen bedömingen att detaljplanen inte kan genomföras innan den nya vattentäckten är löst.
– Man måste lösa dricksvattnet. Kan man inte lösa det så har man inte möjlighet att ansluta bostäderna, säger Ulrika Larsson, planhandläggare vid länsstyrelsen i Södermanland.