Vilda bin högt i kurs i Gnesta

Gnestaborna är bäst i landet på att rädda bin, enligt en ny undersökning.

Gnestaborna tycks bry sig väldigt mycket om binas fortlevnad.

Gnestaborna tycks bry sig väldigt mycket om binas fortlevnad.

Foto: Jens Meyer

Gnesta2019-09-09 10:10

Det är Naturskyddsföreningen som har fört statistik över olika insatser för att gynna bin och andra vilda pollinatörer, i projektet "Operation: Rädda bina". Över 10 000 räddningsinsatser har registrerats, varav 59 i Gnesta. Det ger den högsta siffran per invånare bland landets 290 kommuner.

– Visst är det häftigt? Samtidigt är det inte så förvånande, jag vet hur stort engagemang det finns här i bygden, säger Hans Rydberg, ordförande för Naturskyddsföreningen i Gnesta.

Exempel på insatser i projektet är bland annat bivänliga planteringar och uppsättning av så kallade bihotell, där vilda bin kan bygga bo. Hotellen består ofta av träbitar med borrade hål i, eller buntar av ihåliga bamburör.

Att helt enkelt låta bli att klippa sin gräsmatta, och låta ängblommor frodas, är en annan bivänlig insats som ofta nämns i debatten.

– Det finns relativt mycket småhusbebyggelse och lantbruksfastigheter i Gnesta, det kan vara en förklaring, säger Hans Rydberg.

Att det finns ett stort intresse för naturfrågor i Gnesta syns även i föreningens egen statistik. Ungefär 4 procent av Gnestaborna är med i föreningen, medan riksgenomsnittet är drygt 2 procent.

Även Bertil Karlsson, miljöstrateg på kommunen som själv har ett bihotell hemma på tomten, gläds åt nyheten att Gnesta är bäst i landet på den här punkten.

– Jag är glad och stolt över medborgarnas engagemang, säger han.

Även kommunen har enligt Karlsson i år låtit fler ängar och gräsmattor stå oklippta, för att gynna de vilda bina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om