Behovet av familjehem för ensamkommande flyktingbarn är stort i hela landet. Att det är så också i Gnesta kommun bekräftas från flera chefer på socialförvaltningen. Ändå nekades Claes Wengström en utredning när han i september anmälde sitt intresse för att bli familjehem eller kontaktperson.
I samband med anmälan fick han hem ett standardsvar där Gnesta kommun informerade om att "socialtjänstens behov av resurser varierar över tid, varför det i dagsläget är svårt att svara på om eller när det kan komma att bli aktuellt med utredning". Och där tog det stop.
– Jag trodde att det var i dessa tider alla goda krafter behövdes. Att behovet var stort. Så jag ringde upp socialsekreteraren som undertecknat och hon stod fast vid vad som stod i brevet. Att någon skulle kontakta mig om det blev aktuellt med en utredning.
Tiden gick och när Wengström i förra veckan, nästan tre månader efter att ha anmält sitt intresse, ringde upp samma socialsekreterare för att fråga vad som händer fick han svaret att Gnesta kommun inte är i behov av några familjehem.
– Jag frågade om jag uppfattat henne rätt och det hade jag. Det fanns inget behov.
Wengström beskriver hur förvånad han blev.
– Överallt ser man att behovet är skriande! Kommunens boende för ensamkommande barn är överfullt och jag bor ensam i ett stort hus på landet, jag har all möjlighet att ta emot någon. Eller åtminstone bli kontaktperson för ett barn eller en familj.
– Det här handlar om behövande människor som flytt från krig. Jag förstår inte.
Det är just det faktum att han nekats en utredning som gör honom frustrerad.
– Skulle de göra en utredning och sedan säga att jag inte passar skulle jag inte säga något, men nu har de inte ens gjort det. Det får ju mig att fundera över om det är något personligt, säger han.