- Skolmaten har debatterats ganska mycket. Det har hänt något. Kraven är högre. Nu öser man inte bara upp mat och barnen ska vara glada och nöjda med det de får. Vi är servicepersonal och det är våra gäster som kommer till vår restaurang. Vi ska försöka göra alla så nöjda som det går, säger hon.
Maria Nordin jobbar mycket med att skola och kök ska samarbeta. När barnen hade en utedag, följde hon med och hjälpte till med korvgrillningen. Skolan har även ett matråd, med två elever från varje klass som Maria träffar två gånger per termin.
- Vi brukar ha en liten provsmakning. Senast hade jag med mig olika äppelsorter, så barnen kunde avgöra vilken som var godast.
En gång per termin får också föräldrar komma och provsmaka maten.
Maria Nordin har jobbat i skolköket i sex år. Men hon har även själv gått på Welandersborgs skola.
- Det var väldigt bra redan då, eftersom det var så småskaligt, men delaktigheten fanns inte på samma sätt då. Vi hade inga matråd.
Welandersborgs skola och Maria Nordin har nu blivit uttagen som en av tio semifinalister i tävlingen Arla Guldko 2013, i kategorin Bästa Matglädjeskola. I slutet av januari utses tre finalister som får tävla i den stora finalen.
- Det är superroligt. Man får verkligen uppskattning för det man gör, säger Maria Nordin.