Enligt åklagare Johannes Ghelin är det ställt utom allt rimligt tvivel att den mördade kvinnans tidigare sambo dödade henne den 6 juni i år.
När rättegången avslutades på tisdagen medgav han att bevisningen mot mannen i huvudsak bygger på indicier men förklarade att det också finns direkt bevisning mot mannen.
Den direkta bevisningen utgörs av den blodbestänkta brev som tekniker på SKL har undersökt. Enligt teknikerna talar blodstänken starkt för att brevet fanns på mordplatsen när kvinnan dödades.
Och eftersom den misstänkta mannen hade med sig brevet till mordplatsen, måste hon med stor sannolikhet ha varit i livet när han kom fram.
Eftersom kvinnan dödades vid sin bostad, av en person som måste betraktas som närstående och eftersom mordet hade ett långvarigt förlopp yrkade åklagaren på ett långvarigt fängelsestraff.
– Straffet bör bestämmas till 18 års fängelse, sa han men förklarade samtidigt att mannen bör genomgå en rättspsykiatrisk utredning.
Den misstänkta mannens försvarsadvokat Lina Wassler anser att blodstänken på brevet inte binder hennes klient till mordet.
När teknikerna har analyserat blodstänken har de ställt två hypoteser mot varandra.
Den ena hypotesen går ut på att blodstänken tillkommit när kvinnan mördades och den andra går ut på att blodet hamnade på brevet på det sätt som den misstänkta mannen har berättat.
Enligt honom kan blodet till exempel ha hamnat på brevet när han skvätte av sina händer, som blev blodiga när han försökte att återuppliva henne.
SKL har mer eller mindre sågat mannens förklaringar. Men enligt Lina Wassler kan blodet ha hamnat på brevet, på ett sätt som inte överensstämmer med någon av de två hypoteserna.
– Blodstänk kan till exempel uppstå om någon råkar kliva i en blodpöl, sa hon och förklarade att hennes klient kan ha varit omedveten om att han råkade göra detta.
Under sin slutplädering riktade Lina Wassler skarp kritkik mot polisutredningen. Enligt åklagaren har polisutredningen lyckats utesluta alternativa gärningsmän. Lina Wassler är av en helt annan åsikt.
– Polisen har tidigt låst sig fast vid min klient som gärningsman. Det har lett till dåligt genomförd utredning. Vi menar att det brister, sa hon.
Försvaret yrkade på att den misstänka mannen omedelbart ska försättas på fri fot.
Domstolen tog inte ställning i häktningsfrågan nu, utan kommer att meddela sitt beslut på fredag. Under tiden kvarstannar den misstänkta mannen i häkte.