Bullerutredning drar ut på tiden: "Hopplöst"

Utredningen av det upplevda bullret från Dansut har stött på ett byråkratiskt farthinder efter att ljudmätningar gjorts i området.

Ett par grannar tycker att barnen på Dansutskolan låter för mycket, både under och efter skoltid.

Ett par grannar tycker att barnen på Dansutskolan låter för mycket, både under och efter skoltid.

Foto: Henrik Norling

Gnesta kommun2019-11-27 12:22

Det var när barackerna på Dansutskolans skolgård revs och ersattes av en nybyggd bollplan som flera grannar på andra sidan vägen började känna sig störda av höga ljudnivåer. Under sommaren spelades det boll långt in på natten, berättade en av grannarna till tidningen.

Representanter från kommunen och dess fastighetsbolag har träffat de berörda grannarna för att diskutera saken, och vissa ändringar av rastscheman på Dansutskolan har gjorts för att gå dem till mötes. En ljudmätning har också gjorts i området. Den visade på värden mellan 53 och 57 decibel.

Enligt Naturvårdsverkets riktlinjer är det ljudnivåer som ligger över vad en granne ska behöva stå ut med, om det handlar om buller från industriverksamhet. Men när det gäller buller från "mänsklig aktivitet", som till exempel lekande barn, finns inga gränsvärden enligt verket. Det blir då en fråga om bedömningar från fall till fall.

Om det blir något bullerplank, eller någon annan åtgärd vid Dansutskolan, är oklart då kommunen inte har landat i ett beslut ännu.

– Det är det vi håller på att utreda nu. Jag vet inte när vi kan komma fram till ett beslut, säger Emelie Bergström, miljöinspektör på Gnesta kommun.

Men grannen Arto Jussila har inga större förhoppningar på att det ska bli något plank.

– Vi har blivit så illa behandlade av kommunen, vi får ingen respons alls. Det känns som ett hopplöst läge, det kommer nog sluta med att vi får flytta från Gnesta, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!