Äldreomsorgen och miljön är de viktigaste frågorna för Vänsterpartiet i Gnesta i årets valrörelse. I sitt valprogram argumenterar partiet för ett försök med sex timmars arbetsdag för personal inom hemtjänsten.

Förra sommaren sa kommunfullmäktige nej till V:s motion om förkortad arbetsdag för socialsekreterare, men nu vill de alltså göra ett nytt försök.

– Nu vill vi komma igen när det gäller hemtjänsten, där det faktiskt är ännu mer angeläget. Både brukare och personal skulle må bra av en sådan reform. Det är bra att de i Nyköping har startat liknande försök så nära oss, så att vi kan följa utvecklingen där, säger Lena Staaf (V).

Artikelbild

Kajsa Ekis Ekman talade på Vänsterpartiets valmöte i Gnesta på lördagen.

Anders Simme, partiets förstanamn på valsedeln, vill bygga ett kommunalt växthus där grönsaker till skolor och äldreboenden skulle kunna odlas. Förslaget skulle både vara bra för miljön och skapa jobb, enligt V.

– Jag tror att vi alla påverkades av torkan och skogsbränderna i sommar, och började fundera på vart vi är på väg, menade Simme från scenen på Strömmentorget.

Dragplåstret på lördagens valmöte var ledarskribenten och författaren Kajsa Ekis Ekman, som presenterades som "vänsterns inofficiella chefsideolog". Hon höll ett tal om en av förra valets hetaste frågor, vinster i välfärden, och radade upp exempel på medialt uppmärksammade skandaler på privata välfärdsföretag.

– Svenska folket vill inte ha vinster i välfärden. Problemet är att andra sidan har så mycket resurser.

Högern menar ju att frågan är avgjord i och med omröstningen i riksdagen, du ser det inte så?

– Hur fan ska man kunna ge upp när barn får knäckebröd och vatten till mellanmål på förskolan? Det är en skam för Sverige, det handlar om värdighet, säger Kajsa Ekis Ekman, som vill se en folkomröstning i frågan.