Den 24 maj är dagen för en stor klimataktion, världen över. Även i Gnesta uppmärksammas dagen rejält.

Klockan tolv kommer Omställning Gnesta att demonstrera utanför Elektron, som de gjort i flera veckor. När klockan slagit halv sex är det dags att hoppa på sadeln.

– Vi bjuder in alla till en cykelmanifestation. Vi samarbetar också med en lokal idrottsförening som kommer leda vägen på vår rutt runt Gnesta. Men blir det många barn kanske vi väljer en något kortare rutt, säger David Winnerstam, producent på Långsjö teater.

Artikelbild

Här visas rutten.

Efter cykelmanifestationen är det samling vid Elektron.

– Där blir det lite fika och kanske ett tal från Omställning Gnesta, sen visar vi upp våra cykelgeneratorer.

Långsjö teater repeterar just nu en föreställning som heter Ön, en tolkning av Shakespeares Stormen. Den handlar om hållbarhet och om hur ett samhälle byggs upp efter en systemkollaps. På fredag visar de gratis en öppen repetition, en så kallad work in progress-föreställning.

– Publiken kommer vara lagom uppvärmd efter cykelturen och får cykla på våra generatorer för att hålla igång elen under föreställningen. Två cyklar är också på scenen och är en del av föreställningen, säger Winnerstam, och fortsätter:

Artikelbild

| Annika Lykta från Långsjö teater på en av cykelgeneratorerna.

– Det är spännande att utforska hur en teater i framtiden kan se ut och väldigt roligt att samarbeta med idrottslivet i Gnesta. Det är lite av ett test för oss inför premiären i september.