E-förslaget: Ta bort tung trafik genom stan

Gnestabon Lennart Blomgren har skickat in ett e-förslag till kommunen. Förslaget? Förbjud tung genomfartstrafik i centrum.

Lastbilar som inte har ärende till exempelvis butiker i centrala Gnesta borde köra runt stan i stället för genom den, anser Lennart Blomgren.

Lastbilar som inte har ärende till exempelvis butiker i centrala Gnesta borde köra runt stan i stället för genom den, anser Lennart Blomgren.

Foto: Maja Edsö

Gnesta kommun2019-11-16 08:47

Det Lennart Blomgren föreslår är att man ska förbjuda genomfart av tung trafik i centrala Gnesta, mellan rondellen vid OKQ8 och Mariefredsvägen. Trafiken borde i stället gå via väg 57.

Bakgrunden är ett annat e-förslag om handikappsparkering som Lennart lämnade in, som inte fick in de röster som krävdes.

– Jag och min fru brukar hjälpa en person som är rullstolsburen, och då har vi märkt att det saknas handikappparkering på Östra Storgatan, från kommunhuset bort mot Swedbank. När vi ska göra ärenden får vi ställa oss på Icas parkering och gå över, och det är inte så roligt när det är stora lastbilar som kör där samtidigt.

Lennart Blomgren tycker att det just nu är extra mycket tung trafik som kör igenom centrala Gnesta.

– Det är många lastbilar till bygget på Frönäs med stenkross, pelare och annat, och de borde mycket väl kunna köra runt. Det är lite dåligt upphandlat av kommunen att man inte skrivit in en körinstruktion.

Han tycker att man i Järna har löst trafiksituationen i centrum på ett ypperligt sätt.

– I Gnesta har man förhöjningar vid två ställen med övergångsställen, men i Järna har man höjt hela gatan och gjort det till ett gångfartsområde, vilket är ett modernt tänkande, säger Lennart Blomgren.

E-förslag ersatte vid årsskiftet medborgarförslag, vilket tidningen tidigare skrivit om. För att ett e-förslag ska tas upp krävs det att man får 50 personer att gå in och rösta på det. På fredagen hade Lennart Blomgrens förslag 46 röster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!