Facket tror kompetensväxling är fel väg

Politiker tror kompetensväxling kommer ta Gnesta ur bottenplacering – facket tror fler lärare kommer söka sig bort från Gnesta.

"Gnestas politiker måste göra mer för att behålla sin personal.Jämför man Gnesta med Trosa har vi en löneutveckling på runt 2 procent i lönerevisionen, de har runt 4 procent", säger Rolf Jönsson.

"Gnestas politiker måste göra mer för att behålla sin personal.Jämför man Gnesta med Trosa har vi en löneutveckling på runt 2 procent i lönerevisionen, de har runt 4 procent", säger Rolf Jönsson.

Foto: Sara Lindström

Gnesta kommun2019-10-17 16:57

Förra veckan rapporterade tidningen om kompetensväxlingen som utförs i skolan i Gnesta kommun. Obehöriga lärare ska bort och behöriga lärare ska in. Det berör särskilt personal inom fritids. 

– Det kan beröra 39 personer, sen om alla sägs upp, där är vi inte ännu. Det är svårt, men för att kunna ha möjlighet att få in behöriga måste vi byta ut personal, sade barn- och utbildningsförvaltningens chef Anne Hedlund till tidningen då. 

Häromdagen skrev tidningen hur Gnesta av Lärarförbundet utsetts till Sveriges sämsta skolkommun. Politikerna svarade på rankingen att man hoppades att kompetensväxlingen som ska göras kommer lyfta Gnesta ur den absoluta bottenplaceringen, men den åsikten delas inte av Rolf Jönsson, slöjdlärare vid Frejaskolan och med i styrelsen i Lärarförbundet i Gnesta. 

– Vi har inget emot behörig personal. Problemet är att det inte finns tillräckligt med lärare. Man kommer få svårt att ragga till sig de man behöver, säger han. 

Resultatet blir att de behöriga lärare som finns får mer att göra, enligt Rolf Jönsson.

– Innan sommaren gjorde man sig av med visstidanställda resurspedagoger som gjorde en insats med elever som behöver mycket hjälp. Vi hade också speciella undervisningsgrupper för barnen som har det svårt i klassundervisningen, men det förlorade vi. De här barnen som har diagnoser ska nu gå i vanlig klass. Det blir en tyngre belastning på den vanliga klassläraren, säger han. 

Tyngre belastning kommer innebära att fler sjukskrivs, tror Rolf.

– Bränner vi ut fler lärare ska vi hitta någon som täcker även för dem, varje gång det sker hamnar vi ännu ett steg back. 

Varslet som snart kommer läggas kommer innebära att ännu fler som behövs i verksamheten försvinner, enligt facket.

– Då ökar trycket på de lärare som finns. De som varslas kommer nog erbjudas samma tjänst fast på visstidskontrakt i stället, vilket är mycket otryggare. Många kommer söka sig bort. 

Rolf Jönsson tycker kommunen borde värdera de som jobbar i skolan. Han nämner högre löner och mer pengar till barn- och utbildningsförvaltningen.

– Det är svårt att spara sig ur en kris. Förvaltningen har miljonunderskott, och det kommer följa med in i 2020, så det kommer inte gå jämt det året heller. Politikerna behöver höja budgeten. Med den här åtgärden vill man rädda niornas betyg, men vi i Lärarförbundet menar att man måste börja tidigare än så, redan i förskolan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!