På tisdagseftermiddagen fanns bara en av de fyra ordinarie i personalen på förskolan Gläntan i Laxne på plats, resten var sjuka. Kommunen tog då beslutet att stänga ner verksamheten på onsdagen.

– De är sjuka hela gänget, konstaterar förskolerektor Monica Gustavsson.

Totalt  går det 20 barn på förskolan, tio av dessa var på plats på tisdagen. Berörda vårdnadshavare har erbjudits plats på förskolan Ängen i Björnlunda, och de barn som brukar gå på fritids i Laxne får istället vistas på Welandersborgsskolan.

Artikelbild

| Monica Gustavsson är en av två förskolerektorer i Gnesta kommun, med ansvar för bland annat Gläntan i Laxne.

– Jag upplever det som att alla försöker hjälpas åt just nu, säger Monica Gustavsson.

Barn- och utbildningsförvaltningen har på grund av coronakrisen dagliga möten för att se över personal- och barnläget på skolorna och förskolorna i kommunen. Hittills har lika stor andel barn och elever som personal varit sjuka, men små enheter som förskolan Gläntan är givetvis mer sårbara för bortfall.

– Vårt mål är att ha en väl fungerande verksamhet så långt det bara går utifrån de förutsättningar vi har. Vi får ta en dag i taget, det går så himla fort nu. Jag tycker att våra medarbetare är fantastiska, de stöttar och kommer med förslag på lösningar.

På tisdagen gick regeringen ut med beskedet att högskolorna ska gå över till distansundervisning. Samtidigt inleds förberedelser för att även skolor och förskolor kan komma att stänga framöver. Även i Gnesta har man börjat tänka i de banorna.

– Vi börjar förbereda oss ja, men målet är att inte stänga ner, säger Monica Gustavsson