Johan Rocklind (S) har en gång i tiden spelat fotboll, men håller sig numera på läktaren.

– Jag har tänkt tanken ett par gånger, att vi skulle anordna en match mellan politikerna, säger kommunalrådet.

►Målvakt

Artikelbild

| HögerytterIngalill Fredriksson (C): Får mycket boll och skär in i planen i en fri roll, vilket skapar ständiga huvudvärk för innermittfältet. Orädd, hugger på det mesta. Till åren kommen, men har bevarat klippet i steget på ett imponerande sätt.

Hur den här fotbollselvan skulle stå sig på en riktig fotbollsplan kan vi låta vara osagt, men Rocklind tror ändå att det finns egenskaper som kan vara relevanta i både lagsport och kommunpolitik.

►Backlinje (från vänster till höger)

– Jag tror att politiken precis som ett fotbollslag behöver lite olika typer av individer. De klassiska spelartyperna återfinns i politiken, det är alltid någon där bak som vaktar, och så finns det de som springer och trixar på egen hand på en kant.

►Mittfältare (från vänster till höger)

Artikelbild

VänsterytterLena Staaf (V): Löpvillig vänsterspringare som inte räds någon duell. När motståndaren tror att bollen ska rinna över kortlinjen fortsätter hon springa. Lagets Duracellkanin.

Hur tror du att det går för Sverige i VM?

– Det blir tufft. Med lite flax tar vi en seger och sen en pinne mot Mexiko, då kanske vi kan komma vidare från gruppen med fyra poäng, säger Johan Rocklind.

Artikelbild

| VänsterbackSarah Kinberg (L): Rutinerad kantspringare som likt vännerna i KD var nära att bli av med sin plats i startelvan för fyra år sedan. Högerfotad, men får vikariera till vänster i brist på vassare alternativ. Har dessutom visat på bra samarbete med lagets vänsterytter, trots den ideologiska klyftan.

►Forwards

Kommunfullmäktiges ordförande Sven Anderssons (M) sportintresse visar sig däremot vara obefintligt.

Artikelbild

HögerbackHåkan Ekstrand (C): Fick se sig om efter nya kumpaner när lagdynamiken förändrades rejält för fyra år sedan, men har funnit sin plats i laget på ett bra sätt. Lugn och trygg med bollen, men ett litet frågetecken för det offensiva spelet. Skulle kunna ta större ansvar i anfallen genom att överlappa på högerkanten.

– Jag är faktiskt inte alls intresserad. Jag har ingen aning om hur det går för Sverige i VM, men jag hoppas att de vinner.

►Avbytare

Artikelbild

| AnfallareIngrid Jerneborg Glimne (M): Har dragit ett tungt lass det senaste året och sprungit på många djupledsbollar. Löste mandatperiodens kanske hetaste fråga, medborgarförslaget om ensamkommande ungdomar, och fick i princip hela laget med sig. Pragmatisk och rutinerad.

Vilken politiker tror du skulle klara sig bäst på en fotbollsplan?

– Det skulle nog vara Ann-Sofie (Lifvenhage). Hon skulle klara sig på ren envishet tror jag, säger Sven Andersson.