"Hej, kan du göra en utländsk banköverföring i dag?

Mvh Christina"

Mejlet skickades till Gnesta kommuns ekonomichef Susanne Gustafsson den 23 maj, av någon som utger sig vara kommunchefen Christina Hedberg.

– Vi har ju inga internationella affärer över huvud taget, så man förstår ju direkt att det inte är äkta. Tittar man noggrant ser man också att mejladressen inte är den korrekta, säger kommunchef Christina Hedberg, som också berättar att det inte är första gången som någon försöker lura kommunen på pengar med den här typen av identitetsbedrägeri.

– Jag tror det har hänt ett par gånger per år under mina fyra år som kommunchef. Vi polisanmäler alltid när det händer oss, säger Hedberg.

Enligt Christina Hedberg har kommunen aldrig varit ens i närheten av att betala ut några pengar. Men bedrägeriförsöken verkar öka när det vankas semestertider.

– Det verkar vara vanligare förekommande i samband med semestrar, de tänker kanske att det är semestervikarier i tjänst som inte riktigt har samma koll. Ofta är det ganska tuff ton i de här mejlen, att man ska föra över pengar genast eller med omedelbar verkan, och de kanske tänker sig att de kan hitta en vikarierande ekonomiassistent eller liknande som blir skärrad.

Kommunen har dock ett system där det krävs två personer vid en utbetalning.

– Vi har en tvåhandsfattning kan man säga, det krävs att mer än en person granskar innan vi attesterar saker, säger Hedberg, och fortsätter:

– Numera så tar vi det inte så hårt, när det hänt ett antal gånger blir man lite luttrad.

Kommunen har alltså polisanmält händelsen, och har gjort det varje gång det har inträffat. Hittills har det dock inte lett vidare.

– Jag har väl en farhåga att det inte händer så mycket mer. Men vi anmäler i alla fall alltid.

Och det visar sig att Christina Hedbergs farhåga stämmer. Vid en påringning till Patrik Gustavsson, förundersökningsledare vid polisens bedrägerienhet, berättar han att de inte utrett polisanmälan vidare.

– Utredningen är nedlagd direkt, förundersökningen är inte ens påbörjad, berättar han.

Hur kommer det sig?

– Man har inte sett att det finns några spaningsuppslag, så då har man lagt ned ärendet. Men om det skulle komma in några nya uppgifter, kan ärendet komma att återupptas.