Det är en glad och överraskad pristagare som svarar i telefonen. Hon hade ingen aning att hon ens var nominerad.

– Först skickas nomineringar in från allmänhet och skolor, och det var min pappa som nominerade mig. Jag hade ingen aning om det, säger Matilda Karlsson Hjorth.

Sedan sållas det bland nomineringarna, och ett gäng går vidare till nästa steg.

– Det var då jag fick reda på det, för de ringde och sa "grattis, du har gått vidare till steg 2!" och jag blev jätteförvirrad. Och sedan tog de ut vinnarna från den gruppen.

Ungt Kurage delas varje år ut av Raoul Wallenberg Academy till fem unga personer som gjort skillnad, visat på civilkurage och engagemang. Priset delas ut i augusti, på Raoul Wallenbergs dag, och förutom diplom får vinnarna också åka på en resa till Budapest i Raoul Wallenbergs anda.

– Jag visste att jag gjorde något bra när jag gjorde det, men det känns såklart jättebra att det uppskattas såhär mycket. Det visar på att fler klarar av det här. Det sitter säkert ungdomar runt om i landet och tänker att de också vill göra något liknande, men som kanske inte vågar. Men det går!

Och i Gnesta är planeringen för nästa Pridefirande redan i full gång. Självklart är Matilda Karlsson Hjort med och arrangerar i år också.

– På måndag är det dags för första volontärsmötet. Vi har datumet spikat, 31 augusti, vi har en plan för dagen och en rutt, och har en del ändringar vi vill genomföra till årets Pride.