När man åker mellan Nyköping och Mariefred åker man på väg 223. Längs med vägen kan du hitta alla möjliga typer av kvinnliga företagare, allt från lammkött till glasblåseri och tillsammans har de föreningen Väg 223. En gång om året arrangerar föreningen en julmarknad och i år hamnade man i Wattrangsborg i Björnlunda.

– Jag tycker att det har varit jättebra att vara här, det är lite mitt emellan och blir inte så långt att åka hit, säger Gunilla Wikström, som sålde stickade mössor och vantar med en reflextråd i så att man syns i vintermörkret.

Dryga tiotalet försäljare hade ställt upp bord i det runda rummet i lokalen. Det fanns glaskonst, vantar och strumpor till fårskinn. När SN var på plats på marknaden var det drygt 20 personer som var på plats och tittade på vad försäljarna hade att erbjuda. En av dem var Inga-Lill Källmén som köpte ett glashalsband.

Artikelbild

– Jag tycker att det är jättetrevlig marknad, med väldigt mycket fina saker, säger hon.

Redan under fredagen var Ankie Hermansson på plats i lokalen tillsammans med Ebba von Wachenfeldt för att pynta med lite smågranar runt om i lokalen och en lite större i mitten. Anledningen till att det blev just i Björnlunda var för att man ville hitta en plats där alla som ville vara med från föreningen fick möjlighet att vara tillsammans.

– Det har gått smidigt att vara här. Folk har hittat hit, de kommer i vågor. Det har varit en bra lokal, alla från föreningen är inte med men det behöver man inte heller så klart. Vi ville ha ett ställe där vi kunde stå tillsammans och inte bli uppdelade som vi hade blivit på Öster Malma. Sedan så kom vi på Wattrangsborg och det passade oss bra, säger Ankie Hermansson.

Det är föreningens medlemmar som står och säljer på marknaden och det är dem som bestämmer, något som Ankie är noga med att påpeka när hon berättar om varför man hamnade i Björnlunda. En av föreningens medlemmar som är på plats var Helen Johansson som hade med sig en speciell strumpstickningsmaskin från tidigt 1900-tal.

Artikelbild

– Det har gått väldigt bra i dag, jag måste hem och fylla på strumplagret. En riktigt rolig dag, det fungerade jättebra här i Björnlunda, säger Helen Johansson.