Det var på söndagskvällen den 8 juli som en man i 40-årsåldern hittades blödandes på marken i Thuleparken, efter att flera vittnen ringt och berättat om ett knivbråk.

Den 37-årige man som greps nio dagar efter händelsen, och som nu står åtalad misstänkt för mordförsök, menar att det inte var han som utförde brottet. Att han överlämnade sig till polisen efter en dryg vecka förklarar han med att han hört om misstankarna från sin sambo, men ville vänta till försvarsadvokaten kom tillbaka från semestern.

Båda parterna i målet intygar att en skuld på 300 kronor ska ha legat bakom ett bråk dem emellan, något som flera sms mellan männen också tyder på. Enligt målsägandens sambo handlade det om en skuld för hasch. Att försöka döda någon för ett par hundralappar är dock helt orimligt, enligt 37-åringen.

Samtalslistor visar också att männen ringt varandra flera gånger under söndagskvällen.

Den knivhuggne mannen medger att han druckit ett par öl tidigare på söndagen, men säger sig vara helt säker på vem det var som attackerade honom.

– Vi hade en skuld och vi kom inte överens, det var gap och skrik och hot åt båda håll, så vi stämde träff. Jag trodde vi skulle prata, 300 spänn är väl inget att slå ihjäl varandra över tänkte jag, sa han under rättegångens första dag.

Försvarsadvokaten Martin Persson gick till hårt angrepp mot polisens förundersökning. Han menar att flera utredningsuppgifter kring den man med samma förnamn som greps och släpptes under natten efter knivattacken har lämnats därhän. Försvaret pekade även på flera motsägelser i olika vittnesuppgifter.

Åklagaren Sara Axelsson håller inte med.

– Jag har varit förundersökningsledare och min uppfattning är att den är korrekt utförd.

Kniven som ska ha använts har inte hittats, vilken betydelse har det i ett sådant här mål?

– Jag tycker att bevisningen är bra, och vad som har hänt är ganska klart, säger Sara Axelsson.

Rättegången fortsätter nästa vecka, då en lång rad vittnen som befann sig i och kring Thuleparken ska förhöras.