Det rättsliga efterspelet efter mysteriet med de 69 kor som försvann från en gård utanför Stjärnhov strax innan julen 2012 pågår fortfarande. Bonden friades från misstankarna om grovt bedrägeri ett drygt år efter händelsen. Då hade hans försäkringsbolag redan sagt upp försäkringen, vilket ledde till att bonden tvingades ställa om från köttproduktion till spannmål.

Bonden stämde Länsförsäkringar Södermanland, men förlorade i tingsrätten. Hovrätten ändrade dock domen, och slog fast att försäkringsbolaget hade gjort fel och skulle betala skadestånd. Nu ska alltså tvisten upp i HD.

– Det är en fråga av principiell betydelse och vi är glada över att de vill pröva det här, säger Anna-Greta Lundh, vd på Länsförsäkringar Södermanland.

Är ni förvånade?

– Inte förvånade kanske, men vi hade inte räknat med det här. Vi har fortfarande uppfattningen att vi inte ska vara skadeståndsskyldiga.

Bondens ombud, advokat Johan Sandberg, är segerviss inför förhandlingarna i HD.

– Det finns kanske ett prejudikatintresse. Men för egen del har jag oerhört svårt att tro att det skulle bli en ändring av hovrättens dom, som jag tycker är helt riktig. Men man kan aldrig vara 100 procent säker.

Att HD ger prövningstillstånd hör inte till vanligheterna, konstaterar han.

– Jag ser med tillförsikt fram emot prövningen. Det har hänt några gånger tidigare i min 25-åriga karrirär, det är inte så ofta, säger Johan Sandberg.

Förhandlingarna inleds i höst.