Solen strålar och termometern visar 23 grader när Gustav Edman, gruppledare för Miljöpartiet i Gnesta, kör in vid stationen med sin Saab kombi för att leverera miljöpartiets iskalla budskap. I bakluckan ligger en enda valaffisch – infryst i ett isblock. Med mycket möda och stort besvär kom det en meter höga isblocket på plats mellan stationshuset och pendeltågsperrongen.

Idén kom från den nyblivna medlemmen Caspar Behrendt.

– Jag tänkte att den avgörande frågan i det här valet borde vara klimatet och ingenting annat. Och då tänkte jag att det är ett tydligt sätt att visa att den här isen ligger här och smälter som polarisarna. Vi tänkte att det är lite uppseendeväckande och man får en tankeställare när man ser det här isblocket som smälter mer för var dag, säger Caspar Behrendt.

Artikelbild

| Gustav Edman levererar miljöpartiets iskalla budskap.

Hur klimatsmart är det här då att frysa in valaffisch i ett isblock?

– Om det här drar till sig lika mycket uppmärksamhet som hundra valaffischer, så skulle jag gissa att det är bättre än att göra hundra affischer, menar Caspar Johannes

För Gustav Edman var det viktigt att skapa en symbol för klimathotet. Med kort om tid att vända trenden med global uppvärmning blir isblocket en bra symbol för hur isarna smälter och hur bråttom det är att stoppa temperaturhöjningen.

– Isblocket smälter fort. Vi får se hur länge det finns kvar. Det är samma sak med klimatet - vi vet bara att det går fort, säger Gustav Edman.