Dyrare djurfoder och ökade energi- och dieselkostnader har inneburit ökade livsmedelpriser för offentliga måltider i alla kommuners skolor och äldreboenden. Gnesta lägger i snitt 12,30 kronor per portion på råvarukostnad på en skolmåltid vilket är något högre än snittet i landet.

– Detta har vi gjort för att dels ta höjd för de ökade livsmedelspriserna, men även för att man värnar om att servera måltider av god kvalité i kommunen. 

Men Gnestas och Södertäljes kostchef Sara Jervfors menar att samverkansavtalet mellan de bägge kommunerna redan resulterat i både starkare ekonomi och näringsrikare mat.

– Gnesta har gjort en besparing på cirka en miljon kronor när man effektiviserat övergripande lednings- och organisationsfrågor. Metoder och rutiner kring att säkra måltidskvalitén och arbetsmiljöfrågor har använts sedan tidigare i Södertälje.

– Det blir både mer ekonomiskt och mer näringsrikt när vi samverkar med bland annat ny grönsaksgrossist vid partihallarna i Årsta som fokuserar mer på lokalt säsongsinriktat och närodlat, säger kostchefen som även menar att det är en pedagogisk utmaning för skolkockarna att lära barnen att äta och uppskatta näringsrik mat.

– Servera korn istället för asiatiskt ris men även näringsrika rotfrukter i stället för de vattenbaserade grönsakerna som gurka och isbergssallad.

Den styrande måltidspolicyn sätter ramen men också ger verktyg för hur man ska arbeta när det kommer till skolmaten. Utifrån denna måltidspolicy utformar skolan sedan sina egna konkreta och mätbara mål.

– Att vi mäter det vi gör, betyder även att vi minskar kostnader när matsvinnet minskar, säger Sara Jervfors.

Måltidskostnaden inom skolan ligger på 38 kronor per måltid och inom äldreomsorgen är den 87 kronor per måltid, enligt Sara Jervfors.

– Att kostnaden är så pass mycket högre inom äldreomsorgen beror på att det tillagas och serveras mat på boendena även på kvällar och helger alla dagar på året, vilket medför en dyrare bemanning, samt att vi även har måltidservering året om på seniorcentrumet Träffpunkten