Samtidigt som svenskarna bosätter sig på spanska solkusten så finns det spanjorer som lämnat Malaga för att bo i Gnesta. I början av januari flyttade Africa Salmeron och hennes man till ett hus i utkanten av centralorten.

Sedan ett år tillbaka har hon arbetat för cateringfirman Gastronaut som blev årets banbrytare, enligt White Guide. Tanken är att matlagningskunniga migranter lagar genuin mat från sina olika hemländer, som Brasilien, Peru, Pakistan och Kina, till hungriga och nyfikna stockholmare.

– Jag hoppas att det finns företag i Trosa eller Gnesta som vill beställa spansk mat. Det är ju inte så vanligt här.

Artikelbild

Pinchos.

I Spanien har Africa Salmerin försörjt sig genom att designa smycken men genom Gastronaut fick hon snabbt in en fot på den svenska arbetsmarknaden.

– Jag tycker om att laga mat och har nu registrerat min cateringfirma, där jag erbjuder olika tapas och pinchos men även paella, säger Africa Salmerin där vi sitter i hennes stora kök invid Sigtunaån.

Det är matkonsten från norra Spanien som hon vill sprida vilket innebär färre friterade rätter men desto mer dofter av vitlök, spansk olivolja, den pikanta osten manchego och röd paprika.

– Det är i norra Spanien Michelin-kockarna och guldkrogarna finns, säger Africa Salmerin som själv är uppvuxen där, i Santander i Kantabrien.

På frågan vad hon själv uppskattar med den spanska maten svarar hon:

– Patata, potatis med en god valfri sås. Enkelt och genialt.