När paret Jepsen med tre barn flyttade in i fyrarummaren på Marieströmsgatan i december 2017 så lämnade de genast över en åtgärdslista via sms vid besiktningen. Flera fel hade upptäckts framför allt i kök och badrum som måste åtgärdas.

– De rummen är viktiga att de är ok. Hyresvärden höll med och sa till och med att barn inte ska leva i sådan här miljö, säger Sarah-Louise Jepsen när hon visar runt i den vackra våningen i det över hundraåriga gamla huset.

Mögelprickar på golvet, våtrumstapet som släppt och ålderdomliga rördragningar i badrummet var de överens med hyresvärden om att det borde renoveras omgående.

Artikelbild

Våtrumstapeten har släppt i badrummet och bär även spår av mögel på golv och kring lister.

– Sedan någon vecka är även toan trasig efter att ha stått och runnit sedan i januari. Det känns sådär att behöva ösa hinkar med vatten för att få till spolningen. Dessutom är ungarna ofta sjuka, två av dem har allergi och jag har astma. Man undrar ibland om det förvärras eller utlöses av möglet eller inte, säger Robert.

Därutöver är köket slitet, kylskåpsdörren faller av ibland och vissa skåpdörrar går inte att stänga. Hyresvärden har överlastat ansvaret på att oss att köpa nytt och stå för vvs-jobb vilket är orealistiskt eftersom det ska göras av fackmän, hävdar Sarah- Louise.

– Dessutom borde de gamla trägolven slipas och oljas för att undvika att små barnfötter ska få stickor i fötterna.

Paret hade velat nå en överenskommelse genom att få en fjärdedel nedsatt av hyran som kompensation för bristerna men har nu valt att gå vidare och kontaktat hyresgästföreningen kommunen och hyresnämnden.

Artikelbild

Sarah-Louise Jepsen och Robert Egeltoft-Jepsen trivs i den gamla charmiga lägenheten som har sina skavanker. "Men det måste ändå finnas en miniminivå, som att toan ska fungera" hävdar paret som vid akutare behov får låna en släktings toalett.

– Vi har lärt oss att man ska dokumentera allt skriftligt. Nu har vi bestämt oss för att flytta ut i oktober trots att vi inte har något nytt boende, säger paret.

En granne tycker att Jepsen ändå kompenserats med en gratis hyra från hyresvärden.

Artikelbild

"Se upp på Marieströmsgatan för här är ytterfönsterrutan lös." säger Sarah-Louise Jepsen och understryker att det är hyresvärdens ansvar att åtgärda felen.

I bottenvåningen av huset huserar även en av Gnestas äldsta butiker, Gerdtmans, som flyttade in någon gång på 1880-talet.

– Vi hyr ju affärslokal i befintligt skick så när det blev dags att förnya kontrakt i samband med ny hyresvärd så var det bara att gilla läget. Vi fick en höjning på hyran som ändå var rätt låg jämfört med andra affärer i centrum, säger Jan Hejdström, butiksägare som jobbat i skoaffären sedan 1970.

Under åren som gått har ett antal olika hyresvärdar passerat och ingen har väl direkt värnat extremt mycket om huset, menar Jan Hejdström.

– Vi har två toaletter varav en inte längre fungerar. Men det har den å andra sidan inte gjort på tio år och då var värden rörmokare så det spelar ingen roll för dem kanske, säger butiksinnehavaren innan han skyndar iväg för att ta emot en kund.

Hyresvärden Marieströmkvarterens fastigheter AB har avböjt att kommentera utan hoppas möta familjen i hyresnämnden i höst.

Efter att SN besökt huset så har en ny toalett installerats i familjen Jepsens lägenhet.