Man tar en trädstock eller några bitar ihopbuntad bambu och borrar hål, förklarar fyraåriga Silvia Holm medan hon pysslar. Sedan har man ett bo som passar perfekt för bin.

– Här kan de samla sin honung, säger Silvia och visar sin skapelse.

Kommunens skolor hade ledigt på onsdagen, så då passade Friluftsfrämjandet på att fira biologiska mångfaldens dag vid Hagstumosse.

Artikelbild

Isak Gustafsson, åtta år, har flera insektsbon hemma.

– Det är ju känt att de som har fått lite mer kunskap tar bättre hand om naturen, konstaterar Linus Olofsson, barngruppsledare på Friluftsfrämjandet i Gnesta.

Nyligen kom en FN-rapport som slog fast att en miljon av jordens arter riskerar att utrotas, och frågan har varit ett hett debattämne den senaste tiden.

– Särskilt när det handlar om pollinatörer som bin, som är så viktiga för oss människor. Det kommer nära inpå. Har vi inga pollinatörer så blir det inga äpplen på trädet i trädgården, säger Linus Olofsson.

Att bygga ett insektsbo i sin trädgård kan vara ett sätt att dra sitt strå till stacken, menar han.

– Många letar efter sätt att bidra i klimatfrågan, att bygga ett insektsbo kan vara ett sätt. Om det fanns ett i varje villaträdgård i Sverige skulle det göra stor skillnad.

Friluftsfrämjandet väckte liv i sina barngrupper för tre år sedan, och intresset har varit stort. Den lokala föreningen i Gnesta har 600 medlemmar, och det är kö för att få plats i grupperna som träffas en vardagskväll vare vecka.