De röda trähusen vid kyrkbacken är i gott skick efter att de senaste åren ha varit hvb-hem för unga ensamkommande. Det rör sig om flera byggnader och friggebodar som den förre ägaren Hvb-Nour nu sålt till utgångspriset 5,6 miljoner kronor.

Enligt mäklaren var även ett par andra budgivare intresserade av husen med 750 kvadratmeter bostadsyta på en 3 hektar stor tomt.

För två år sedan köpte Christer och Karin Brandberg Grytsbergs säteri som erbjuder festlokal samt ett antal rum för övernattning. Enligt Christer Brandberg så ska kyrkbyn nu förvandlas till hotellrum så fort det bara är möjligt.

– Vi räknar väl med att hotellet ska kunna ta 50 övernattningsgäster. Det finns ett stort behov av övernattningsmöjligheter i samband med bröllop och fester som vi har vid Grytsberg.

Genom köpet hoppas Christer Brandberg även få tyst på alla påståenden om att han skulle vilja köpa Solbacka som stått tomt sedan flyktinganläggningen stängde för drygt ett år sedan.

– Jag har aldrig varit intresserad av Solbacka och dementerar alla påståenden som ägaren Zhao och hans rådgivare Lars Nilsson Dag ägnat sig åt. Det är rent oförskämt, säger Brandberg.

Dels syftar han på anklagelser om att Brandberg lagt skambud via bulvaner på Solbacka, som sedan ett år tillbaka är till salu för 35 miljoner kronor.

Hur och varför dessa påståenden uppkommit har han ingen förklaring till.

– Man kan bara inte lita på vad rådgivaren säger. Det vore en synnerligen dålig affär att över huvud taget köpa anläggningen som länge varit förfallen, hävdar Brandberg.

– Dels måste ju flera hus rivas och det skulle kosta åtskilliga miljoner att renovera de kvarvarande. Det är rent oansvarigt av en fastighetsägare att stänga av både el och värme i husen under vintern.

Christer Brandberg ger inte mycket för alla planer och projekt som den kinesiske ägaren målat upp kring Solbacka.

– Inget av deras 10-tal förslag har ju realiserats. Det enda som blivit av är flyktingcentralen och det fanns ju inte ens i deras plan. Det går inte att lita på det de säger. Allt är orimligt.

I ett mejl till rådgivaren och kommunens skriver du att " Jag vet sedan min yrkesverksamma tid att vissa kineser anser det att vara "smart" att lura andra människor och här har vi sedan länge ett exempel på detta!". Vad menar du?

– Det handlar om att det i kinesiska affärssammanhang finns en kultur av att inte förlora ansiktet trots att man lurat eller bluffat till sig affären, säger Brandberg.