Det var vid klockan 04 på torsdagsmorgonen som förbipasserande upptäckte hakkorsklottret. Polisen larmades till Svenska kyrkans lokaler på Tingshusgatan. 

–  Sprejfärgen hade torkat när patrullen kom fram till platsen och det här verkar ha skett under onsdagskvällen eller under natten mot torsdag, säger Åsa Willsund, presstalesperson hos polisen.

En anmälan om både skadegörelse och hets mot folkgrupp har upprättats.

–  Men det finns inga vittnesuppgifter från händelsen eller något annat kvar på platsen som gör att vi kan fortsätta utreda det här, säger Åsa Willsund.

Ulrika Rix, kanslichef inom Frustuna församling, möttes av den tråkiga åsynen under morgonen.

– Man känner en oro men framförallt blir man ledsen och illa berörd, säger hon.

Församlingen har varit utsatt för liknande skadegörelse tidigare, de senaste åren har man dock varit förskonade.

– Det har hänt förut men det var ett antal år sedan, det var klotter på samma byggnad med samma innehåll, säger Ulrika Rix.

Hakkorset fanns kvar på fasaden under torsdagsförmiddagen. Vid lunchtid ringde Ulrika Rix och beställde sanering. Hon har varit i kontakt med det väktarbolag som ronderar fastigheten på Tingshusgatan.

–  Från vår sida kan vi inte göra så mycket mer än att ta bort det här klottret. Men vi har bett väktarna att hålla ett extra öga framöver, för det känns som att det pågår någonting i Gnesta just nu, säger Ulrika Rix.