­– Hjärtstararna är jättelätta att använda, de är självinstruerande och kan användas av vem som helst, säger Malin Broquist, fritidschef på Gnesta kommun.

Hjärtstartarna levererar en strömstöt mot hjärtat och återställer därmed den normala rytmen och får hjärtat att slå igen. Utöver att hjärtstartaren talar till dig så fort du lyfter ur den från sin plats finns det även bilder som visar hur du ska sätta den mot bröstet på personen som du hjälper.

Hjärtstartarna finns runt om i kommunen och nu har hjärtstartaren i Laxne bytt plats till utsidan av toaletten i anslutning till badet. Hjärtstartaren sitter i ett värmeskåp som gör att den kan användas dygnet runt, året om. På andra platser i kommunen, till exempel på biblioteket, sitter hjärtstartaren inomhus och kan därför bara användas under bibliotekets öppettider.

Artikelbild

| Exempel på hur en hjärtstartare kan se ut.

Även om hjärtstartarna är lätta att använda håller Gnesta kommun, tillsammans med Sörmlandsidrotten, ubildningar kring hjärt-lungräddning och hjärtstartarna för föreningslivet i kommunen.

– Vi har gjort en utbildningsinsats i våras och kommer göra ytterligare en under hösten, säger Malin Broquist.

Hur vet man när det är dags att använda hjärtstartaren?

– Om människan inte är kontaktbar kan det vara läge att använda den, säger Malin Broquist.