Lokala bryggare har växt ur sin källare

Bryggeriet bakom Gnesta-apan skalar upp verksamheten och flyttar till nya lokaler efter nyår.

Daniel Rosin och kollegorna på Södermännens ser fram emot att flytta till större lokaler.

Daniel Rosin och kollegorna på Södermännens ser fram emot att flytta till större lokaler.

Foto: Jens Alvin

Gnesta kommun2019-10-11 13:22

Den numer tresitsiga skutan Södermännens hantverksbryggeri har sedan starten hållit till i Daniel Rosins källare i Gnesta. Men utrymmet är sedan länge för litet. För att kunna utvecklas och brygga mer öl flyttar därför mikrobryggeriet inom kort till nya lokaler, på Lebro gård strax utanför Gnesta.

– Vi har letat länge, och nu äntligen hittat en bra lokal som passar oss. Som vi har det nu går det ju inte in en pinal till, säger Daniel Rosin, som driver Södermännens tillsammans med Mats Johansson och Erik Gustafsson.

Bryggandet är än så länge en bisyssla, men Daniel Rosin hoppas själv efter flytten kunna gå ner lite i tid på sitt andra jobb för att få mer tid åt ölen.

En av fördelarna med större lokaler är fler tankar och möjligheter att testa nya recept, menar Rosin. På Björnlunda restos oktoberfest nyligen smyglanserades en ny golden ale, lämpligt döpt till Gnesta golden. Chanserna att liknande nyheter dyker upp på Systembolaget i Gnesta framöver lär öka efter flytten.

– Golden ale är ett överjäst öl som är ganska lagerlik, med mer malt än humlesmak. Den fick ett ganska bra mottagande i Björnlunda, säger Daniel Rosin.

Hur hett är egentligen hantverksöl nu för tiden?

– Att ta steget och starta kommersiell bryggning har kanske tonats ned lite, men det händer fortfarande mycket i ölvärlden.

Vad händer med din källare nu?

– Det blir verkstad så att jag kan meka och skruva lite igen, det har varit efterlängtat att få ut bryggeriet, konstaterar Daniel Rosin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!