Man får fängelse efter vild biljakt

En man från Katrineholm döms till fängelse efter en vild biljakt i Gnesta förra året. I bilen hittades en kniv, men inget körkort.

En man i 50-årsåldern försökte smita från polisen på 57:an förra året. Nu döms han till fängelse.

En man i 50-årsåldern försökte smita från polisen på 57:an förra året. Nu döms han till fängelse.

Foto: Henrik Norling

Gnesta kommun2019-11-18 23:00

Det var i november förra året som polisen försökte stanna en bil på väg 57, mellan östra och västra infarterna till Gnesta. Men när polisen signalerade stopp gasade föraren i bilen i stället och försökte smita undan.

I vittnesförhör har de två poliserna i bilen som tog upp jakten beskrivit hur föraren, en man i 50-årsåldern från Katrineholm, "krängde och pendlade i hastighet". Vid flera tillfällen under den 30 minuter långa biljakten ska mannen ha kommit över på fel sida av vägen.

Färden fortsatte söderut på väg 224 och sedan upp på E4:an. Mannen körde omkring en kilometer mot mötande trafik och stannade vid Sillekrog. Detta efter att det kommit "rök och gnistor" från bilen, som till slut havererade. Poliserna uppskattar att mannen bitvis körde i uppåt 140 kilometer i timmen.

När jakten väl var över konstaterade poliserna att föraren saknade körkort, hade en kniv med sig och var påverkad. Tester visade senare att han hade både amfetamin och cannabis i kroppen.

Mannen åtalades i september för en lång rad brott, och döms nu till sex månaders fängelse för bland annat grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning och rattfylleri. Han erkände samtliga brott, men hade vissa synpunkter på brottsrubriceringarna. I förhör ska han ha sagt att han fick panik när han såg polisen och "slutade tänka". Han tror själv att han fått för sig att han skulle komma undan bara han kom upp på motorvägen.

Mannen dömdes senast i februari till en månads fängelse för liknande brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!