I delar av norra Sverige inträffar rena invasioner av mygg och knott. Men fjärilsinvasioner är betydligt mer ovanliga. Det var vad som inträffade på fredagen i Gnesta, i höjd med Vängsö flygfält.

– Det är i alla fall hundratusentals gulvitbrun-aktiga fjärilar här och det märktes redan när man kom fram med bilen hur många de var när de kom flygande. Det här är helt galet, säger SN:s reporter Åsa Ekström på plats.

Biologen Karl Ingvarsson reagerar när han får se bilderna:

Artikelbild

Gunhild Söderling bor i området.

– Ja jösses. Det verkar vara flera arter som kålfjäril, rovfjäril och rapsfjäril i alla fall. Det är jätteintressant när det blir sådana här massförekomster. Under de 18 år jag jobbat här på länsstyrelsen har jag aldrig hört talas om det här vad gäller fjärilar i Sörmland i alla fall. Det är ett ovanligt fenomen, säger han och fortsätter:

– I år har fjärilarna gynnats väldigt mycket av värmen. De lägger ägg och det blir larver som äter gräs. Det är något som triggat i gång dem att bli ovanligt många.

Didrik Vanhoenacker är jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet och menar också att detta är ovanligt.

– Enligt Nationalnyckeln var det vanligt på 1800-talet, men numera är det tydligen inte så vanligt. 1986 ska det dock ha varit mycket kålfjärilar i södra Sverige. Årets varma och långa sommar och varma vindar från kontinenten har säkert varit extra gynnsamt.

Artikelbild

Gnestabon Johan Haglund, själv intresserad av biologi, trodde knappt sina ögon när han på fredagsmorgonen kom åkandes med bilen.

– Det var ju miljontals fjärilar och det såg ut som att det snöade! Jag har aldrig sett något liknande. Det här var nog ett fenomen man aldrig mer kommer att få uppleva, säger han.

Gunhild Söderling bor i närheten av området där fjärilarna svärmade.

– Det har varit rapsfjärilar här omkring under flera veckors tid men nu tycks de har förökat sig enormt i värmen.

Hon besväras inte alls av fjärilarna utan anser bara att det är ett vackert tillskott.

– Fast man kan ju undra om de förstör skörden. Här bakom växer ärtor på fältet.