– Jag är otroligt glad och stolt över de här åren, och vill framförallt lyfta fram vilket bra klimat det är i Gnesta kommun. Dels det politiska klimatet, men det är också ett fantastiskt bra chefsgäng som jag kommer sakna, säger Christina Hedberg via telefon.

De senaste fyra åren har hon pendlat en dryg timme från Stockholm, och hon har tagit för vana att ta telefonmöten i bilen på väg till jobbet. Men till det nya jobbet kommer hon ha betydligt kortare färdsträcka.

– Det kommer ta 17 minuter i stället för en timme. Det ska bli väldigt skönt faktiskt.

Artikelbild

| Pendlingen är ett starkt skäl till att hon väljer att söka sig bort från Gnesta.

Och just pendlingen är ett av skälen till att Hedberg väljer att söka sig till ett nytt uppdrag.

– Det är ett starkt skäl, absolut. De här åren när barnen är små kommer inte tillbaka, och jag har varit ganska frånvarande i och med den långa pendlingen. Nu får jag chansen att ha mer tid tillsammans med familjen.

Christina Hedberg berättar att hennes beslut, som hon gav besked om på måndagens kommunstyrelsesammanträde, inte kom som en chock.

– Mina kommunalråd var medvetna om att det var en utsatt situation med den långa pendlingen. De uttryckte på mötet att de är glada för den tiden de fått och att de inte trodde att jag skulle stanna så länge som jag gjort.

Artikelbild

| Christina Hedberg.

Ett annat skäl är att hon känner att hon utfört mycket av det hon föresatt sig.

– Jag har ju faktiskt varit med och levererat mycket av det som politiken satt upp som mål den här mandatperioden.

Artikelbild

| Christina Hedberg slutar som kommunchef.

När hon får frågan om vad som hon är mest nöjd med under åren behöver hon inte fundera länge.

– Gnesta har under mina fyra år haft ett intensivt utvecklingstempo, kommunen har aldrig vuxit så här mycket. Lika roligt som det är att växa, har det också varit en stor utmaning för alla verksamheter. Vi har renoverat badhuset, byggt förskola, äldreboende, och bygger nu sporthall.

Och mest utmanande?

– Det är nog samma sak, att växa gör också att det blir en rejäl utmaning för alla chefer att få ekonomin att räcka till. Man måste liksom göra satsningarna och investeringarna före skatteintäkterna kommer in, och det har varit kämpigt att få ihop ekonomin. Men på sista raden har vi alltid haft positiva resultat alla fyra åren, så det är jag glad och stolt över.

Det är inte klart när hennes sista arbetsdag i Gnesta blir, eftersom Christina Hedberg vill se till att man hittar en bra efterträdare.

– Det ska finnas en bra lösning när jag går, så jag slutar med flaggan i topp. Det blir i höst, och absolut senast första oktober.