– Jag är väldigt nöjd och lite stolt över att alla sju partier som ingår har ställt sig bakom. Det är en väldig styrka för Sverige att ha en så bred enighet.
Men visst är stålindustrin ett speciellt kapitel, medger Anders Wijkman. Än är det svårt att säga hur exempelvis SSAB ska lyckas minska sina koldioxidutsläpp. Och det gäller att undersöka flera alternativ parallellt. Anders Wijkman hoppas på något annat än CCS-tekniken där koldioxid lagras i berggrunden.
– Det är en ganska stor apparat och den är dyrbar. Det har talats om den i tio år, men den har inte kommit särskilt långt. Jag hoppas man hittar något bättre.
Kanske kan vätgasteknik användas för att framställa stål. Om den blir verklighet skulle masugnarna kunna överges.
Men för att göra detta måste stålindustrin ha hjälp från staten, enligt Anders Wijkman.
– Det krävs ett partnerskap mellan staten och processindustrin. Alla var överens om att vi ska behålla den kapacitet vi har i Sverige inte minst när det gäller specialstål. Det är ingen fördel om vi skulle lägga ner i Sverige och producera stål med högre utsläpp någon annanstans.
Om Sverige och SSAB skulle hitta ett koldioxilsnålt sätt att tillverka stål av järnmalm skulle det innebära en stor konkurrensfördel.
– Det är klart det blir. Det stålföretag som kan erbjuda koldioxidfritt stål kommer ha ett guldläge.