Tidigare i veckan satte Laxnebon Peter Hägglund upp sin skylt vid vägkanten, och det gav direkt resultat menar han.

– I stort sett varje bil reagerade på skylten genom att bromsa in, konstaterar Peter Hägglund.

Själva skylten tillverkade han själv, med hjälp av Google, en fotoskrivare, en skiva och ett aluminiumstativ.

Artikelbild

Du tycker inte att det är lite radikalt att ta lagen i egna händer på det här viset?

– Ja, visst är det radikalt. Kanske till och med olagligt. Men det är mer olagligt att köra för fort och man kan aldrig skada någon fysiskt genom att sätta upp en skylt, säger Peter Hägglund.

Det tog bara ett dygn, sedan var skylten borta. Om det är kommunen, Trafikverket eller bara någon irriterad granne som varit framme är oklart. Men Peter Hägglund tänker inte ge upp så lätt.

– Det hindrar inte mig från lite civil olydnad. Det är våra liv det handlar om här. Jag har redan tillverkat en ny skylt.

Peter Hägglund har sedan 2009 bott permanent i huset som hans föräldrar köpte som sommarstuga på 50-talet. Trafiken genom byn, på både 223:an och Mariefredsvägen, har varit en snackis i många år menar han.

– Man har sänkt hastigheten från 70 till 50, men det gör ju ingen skillnad. Folk kör så förbaskat fort genom samhället, där många går längs väggrenen.

För att komma till rätta med farterna krävs fysiska åtgärder, som rondeller eller faktiska fartkameror, menar Peter Hägglund. Men han hoppas inte på särskilt mycket.

– Nej, tyvärr inte, suckar han.