Rekordmånga knallar till Gnesta julmarknad

På pricken en månad för tidigt gör tomten ett besök i Gnesta när det vankas julmarknad.

Tomten är nog marknadens höjdpunkt, i alla fall för barnen.

Tomten är nog marknadens höjdpunkt, i alla fall för barnen.

Foto: Sara Lindström

Gnesta kommun2019-11-22 23:00

På söndagen är det dags för det som för många Gnestabor räknas som början till julen – nämligen Gnesta julmarknad. 

I år kommer det vara rekordmånga knallar och försäljare, berättar Sune Engström, som är president för Lions i Gnesta. Lions ordnar julmarknaden tillsammans med Gnesta handel och kommunen.

– 71 stycken är det, och det är väldigt blandat, allt från korv och godis till hantverk. Det är många föreningar som kommer ha försäljning, och jag tror det är samtliga politiska partier som kommer vara på plats också, säger han.

Julmarknaden breder ut sig över Stora torget, Strömmentorget, Tinghusgatan och Torggatan. För fjärde året i rad kommer Lions att dela ut sina stipendier till årets ungdomsledare och till årets talang. De får 5000 kronor vardera. 

– Det är Ida Johansson som har fått ungdomsstipendiet, hon är verksam i Smedsta gymnastikförening. Den som får ungdomstalansstipendiet heter DIno Mujanovic från Gnesta Taekwon-do, en jätteduktig kille som vunnit VM i juniorklassen. 

Prisceremonin sker strax före klockan tre på scenen på Strömmentorget, och efter det kommer han som alla barn längtat efter hela året –  tomten. 

– Klockan tre kommer tomten och delar ut julklappar till alla barn. Förra året var det runt 300 barn, kön ringlade sig lång. Det är väldigt mysigt. 

Vädret ser också lovande ut.

– Såvitt jag har sett ska det inte regna och vara runt fyra-fem plus, vilket är bra. Vi vill inte ha regn och faktiskt inte snö heller, det är så jobbigt att skyffla bort, så det ser väldigt bra ut. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!