Det är högsäsong för blomsterbranschen nu då julen står inför dörren. Fyra nya företagare i branschen hoppas nu att de ska kunna locka nya kunder till sig.

Gnestabon Astrid Sperringer, som under flera år jobbat inom bland annat daglig verksamhet, är även utbildad trädgårdsmästare och florist.

Hon har redan smygöppnat butiken intill begravningsbyrån, den officiella öppningen sker på fredag.

Artikelbild

"Det är faktiskt mycket mer mode och trender i den gröna branschen än vad man anar. Just nu är det mycket 70-tal med svärmorstungor och monstrea som gäller", säger floristen Tina Torberg.

– I slutet av september så fanns det ingen annan blomsterhandel på ingång så lite överraskande är det att vi nu plötsligt är fyra, säger Astrid som anser sig ha sonderat terrängen med både kommun och Gnesta handel innan etableringen.

– Jag tänker hållbart, ekologiskt och gärna närodlat. Naturkransarna jag säljer och bundit kommer från skogen häromkring.

I den nedlagda blombutiken på Storgatan putsas, fejas och målas det inför öppningen efter nyår. Kjell Hellström äger redan en blomsterbutik i Nykvarn men expanderar nu i Gnesta tillsammans med dottern Elin Björnefjärd.

– Det roliga är ju att utmana ödet och se om det funkar. Men Gnesta behöver oss, det hör man när vi är ute och lämnar blombud, säger Kjell och tillägger att man redan har ett hyfsat kundunderlag och bland annat har avtal med Fonus och Interflora.

Artikelbild

En av de fyra kommande blomsterbutikerna i Gnesta ligger vid Stora torget.

Floristen Tina Torberg inflikar att hon och Elin kommer att driva butiken.

– Vi gillar att jobba med säsongsblommor så det kommer vi att erbjuda vid sidan av det gröna basutbudet, säger Tina.

Även Rebecca Jonsson Long, som är nyutbildad florist och nyinflyttad Laxnebo, var intresserad av den nedlagda butiken på Storgatan. När den planen sprack hittade hon en mindre lokal några dörrar längre ner på gatan, och hon hoppas kunna öppna till tredje advent.

– Jag har älskat blommor ända sedan jag var liten. Förr sa man att florist inte var något riktigt yrke, men jag blev äldre och insåg att det inte var sant, säger Rebecca Jonsson Long.

Hon kommer att driva sin butik tillsammans med Jenny Amundsen, och vill satsa på färska blommor och kvalitet.

– Det är så många butiker som öppnar nu, men det behöver inte vara något negativt tänker jag. Man kan aldrig få för mycket av blommor! Hur många frisörer eller fotvårdsspecialister finns det inte i Gnesta?