Det preliminära valresultatet för Gnesta visade på valnatten att S och M fick åtta stolar vardera i kommunfullmäktige, vilket skulle räcka till majoritet med ett mandats marginal.

Efter att poströsterna räknades på onsdagen visar dock preliminära beräkningar att Moderaterna tappar ett mandat till Sverigedemokraterna. S och M får då bara ihop 15 av 31 mandat och kan inte bilda ny majoritet.

Kommunalrådet Ann-Sofie Lifvenhage (M) som var en av flera politiker som följde räkningen av poströsterna på plats i kommunhuset försvann omedelbart på ett möte efter sammanräkningen.

– Ja, som det ser ut just nu så förlorar vi ett mandat med ett par rösters marginal. Då det är ett antal röster som skickas för bedömning hos länsstyrelsen blir det oerhört spännande att se länsstyrelsens slutgiltiga sammanräkning, skrev Lifvenhage i ett sms till SN innan resultatet presenterades.

Sverigedemokraterna har därmed fått tre nya mandat och har totalt 5 mandat i kommunfullmäktige.

Johan Rocklind (S) menar att det finns ogiltiga röster som inte kontrollräknats av länsstyrelsen

– Med tanke på hur få röster det handlar om, en handfull, så skulle jag inte våga förutspå något resultat innan dessa röster kontrollräknats, säger Johan Rocklind.

En sak är ändå säker ifall att S och M inte får majoritet – nya samarbeten över partigränserna. Även om S säger nej till att samarbeta med SD.

– Absolut, vi har det politiska ansvaret att se till att styret fungerar även framöver.

[custom-embed script="PHNjcmlwdCBpZD0iaW5mb2dyYW1fMF9kNmVhZDUxOC00Zjc4LTRlNTgtYjU4Ni1mMTBhZGNkN2E1ZmYiIHRpdGxlPSJQUk9DRU5UIEdORVNUQSIgc3JjPSJodHRwczovL2UuaW5mb2dyYW0uY29tL2pzL2Rpc3QvZW1iZWQuanM/QnU4IiB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPjwvc2NyaXB0Pg=="]