För ett halvår sedan så uttryckte seniororganisationerna i Gnesta besvikelse över att ingen av de åtta politiska partierna hade äldrefrågor på agendan.

Inför valet har SPF och PRO därför bjudit in företrädare för partierna till en debatt i Elektron.

– Sedan vi fått mötesplatsen Powerhuset så kommer vi inte sitta tysta längre. Vi kommer att väsnas, lovar Jan Ancker, SPF.

Under debatten kommer fokus riktas kring fyra områden där man vill ha svar på frågor om äldreboenden som saknas.

– I samband med att Frutunagården stänger när alla ska flytta in i det nya boendet Strandhagen. Men det ger bara två nettoplatser. Var ska den växande gruppen bo? Alla multisjuka kan inte vårdas i hemmet med hemtjänst, säger Jan Ancker.

– Tryggheten i samhället är en annan. Vi har tre ungdomsgäng som härjar i Gnesta. Unga som trakasserar villaägare och deras trädgårdar. Polisen saknar bevis och står handfallna.

Har ni försökta möta och prata med ungdomarna?

– Vi har haft tankar på det när vi nu har en mötesplats. Vi kan ju kontakta Chill och bjuda in till Powerhuset.

Även avsaknad av transporter i tätorten sedan Gnesta taxi lade ner kommer diskuteras.

– Äldre som bor i husen som byggdes för seniorer vid vattentornet har svårt att ta sig ner till butiken. Kommunen har ett ansvar här och att inte falla för de billigaste alternativen när upphandlingar görs, konstaterar Jan Ancker.

Slutligen hoppas Ancker att politikerna ska inse man kan tillvara äldres erfarenhet och kunskap och tillsammans bättre utveckla samarbeten med kommunen.

– Det vinner vi ju alla på.