"Det är allvar nu. Detta gäller oss alla utan undantag". Det konstaterar SPF och PRO i Gnesta och Stjärnhov i sitt skriftliga upprop som riktar sig till alla över 70 år.

– Bakgrunden är både egna och andras observationer om att myndigheternas vädjan om att 70-plussare ska ha så lite sociala kontakter som möjligt inte efterlevs speciellt bra i Gnesta, säger Jan Ancker, ordförande för SPF Gnesta.

Uppropet har fått spridning via sociala medier, och en rad andra lokala föreningar i landet har bett att få sprida texten vidare till sina medlemmar.

På Powerhuset i Gnesta, där seniorföreningarna har sin gemensamma bas, har all planerad aktivitet ställts in på grund av coronakrisen och risken för smittspridning hos äldre, som beskrivs som en riskgrupp av myndigheterna.

– Jag har hört många konstiga uttalanden den senaste tiden, man hänvisar till sunt förnuft och menar att man klarar sig trots att man är äldre. Men det här handlar ju om att inte överbelasta vården. Skärpning krävs, vi måste göra något för att understryka det, säger Jan Ancker.

Själv är han 67 år, men hans fru är över 70. De har begränsat sina kontakter, och det är Jan som sköter all handling numera.

– Det är klart att det underlättar att vi är två. Vi håller nu på att organisera en telefonvänkedja och kommer att ringa till våra medlemmar för att identifiera ensamma människor som behöver hjälp, eller bara någon att prata med, säger Jan Ancker.