Kan du lova att det blir fler bussturer mellan Gnesta och Nyköping under vardagar? Den frågan har en läsare ställt till politikerna i Gnesta, via SN:s valsajt. Fyra partier har svarat ja: MP, L, SD och V.

Miljöpartiets Carl Werner är mest konkret, och vill framför allt se fler turer på vardagskvällarna.

– Detta måste dock ske tillsammans med att bussarna blir bekvämare och snabbare, samt bättre infrastruktur, menar Werner.

Resterande partier är mer försiktiga, och villkorar sina svar med att det måste finnas tillräckligt många resande.

– Finns det ett behov av ökade turer så kommer Sverigedemokraterna göra vad vi kan för att få igenom det, menar Maria Richthoff (SD).

Birgitta Thyni som passerar busstationen i Gnesta konstaterar att för egen del är det bilen som gäller om hon ska till Nyköping.

– Det är framför allt av bekvämlighetsskäl. Men politikerna borde verkligen prioritera tätare turer till och från Nyköping. Särskilt i en pendlingskommun som Gnesta, där det finns ett stort behov av kollektivtrafik, menar Birgitta Thyni.

Vid en busskur sitter Zakarias Sandberg och väntar på bussen. Eftersom han bor i Björnlunda och nyligen gått i nian i Frejaskolan så vet han det mesta om pendlingens för- och nackdelar.

– Jag tänkte träna i gårkväll men eftersom det inte passade med busstider så blev det inge av med det. Om jag går på bio i Gnesta så kanske jag får vänta två timmar på nästa buss i så fall.

Han menar att politikerna inte får glömma bort alla unga som kanske saknar körkort men har behov av att kunna åka till och från olika aktiviteter i olika tätorter, konstaterar Zakarias Sandberg.

– Självklart behövs det fler bussar som åker under helger och kvällar.

Fotnot: Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet har inte svarat på frågan via SN:s valsajt #kandulova.