Enligt uppgift från räddningstjänsten startade branden ute på Trönsö, en halvö vid Stensjön, strax söder om Gnesta under onsdagen.

I inledningsskedet uppskattade man att det brann på ett 500-600 kvadratmeter stort område. Efter att räddningsstyrkan hade lyckats omringa och fått kontroll på branden hade ytan växt betydligt – då brann det på ungefär 2500 kvadratmeter.

– Det finns inga byggnader på ön, och vinden gör att det går ut mot sjön, sa Henrik Holm, insatsledare på Sörmlandskustens räddningstjänst, i början av onsdagens insats.

En besvärande omständighet är platsens läge, uppger räddningstjänsten. Terrängen till och från det brandhärjade området är svåråtkomligt, vilket försvårar arbetet med att få utrustningen på plats.

Vid 15.30-tiden under onsdagen var eftersläckningsarbetet i full gång, då med en styrka från Gnesta. Några timmar senare hade man förstärkt bemanningen.

– Det är bergigt och knöligt. Vi jobbar för att verkligen komma åt all glöd i marken. Men vi hoppas vara klara innan mörkret faller, sa Henrik Holm.

Arbetet pågick sedan fram till 23-tiden under onsdagen, då insatsen avbröts.

Under torsdagsmorgonen återupptogs eftersläckningsarbetet. Då upptäckte man även att elden återantänds på ett flertal ytor.

– Problemet är att det är så otroligt torrt i markerna. Under normala förhållanden hade det här varit släckt och klart för länge sen, utan någon risk för återantändning, säger Christer Gustafsson, deltidsbrandman i Gnesta.

Han fortsätter:

– Just nu är det torrt långt ner i marken. Så branden växer inte på ytan, den går neråt. Och med värmen så dunstar vårt vatten bort.

Strax innan klockan 16.30 under torsdagen arbetade räddningstjänsten fortfarande på platsen, med planen att avsluta dagens arbete vid klockan 18. Åtgärderna har bestått av eftersläckning, precis som under onsdagen, för att få ut så mycket vatten som möjligt på området.

– Det ser bra ut nu, men vi kommer fortfarande behöva åka ut i morgon, fredag, och titta till det, säger Henrik Holm.