Skolan får 11 miljoner extra nästa år

Extravaganta satsningar lyser med sin frånvaro när S/M/C/L-samarbetet sent omsider lägger sin budget för kommande år.

Johan Rocklind (S) lägger några extra miljoner på skolan nästa år. Men de spektakulära investeringarna uteblir när konjunkturen vänder.

Johan Rocklind (S) lägger några extra miljoner på skolan nästa år. Men de spektakulära investeringarna uteblir när konjunkturen vänder.

Foto: Åsa Ekström

Gnesta kommun2019-11-27 16:26

Årets budgetarbete tog så lång tid att kommunfullmäktige blir tvungna att samlas för ett extrainsatt möte på måndag för att hinna slå klubban i bordet innan det står 2020 i kalendern. Men nu är den klar, Socialdemokraterna och Moderaternas budget, som även är förhandlad med Centerpartiet och Liberalerna.

I luntans brödtext lyfts den vikande konjunkturen och de framtida demografiska utmaningarna, numer allmänt beskrivet som "kommunkrisen". Därmed inga kostsamma satsningar på onödigheter, alltså. Skatteintäkterna väntas trots allt öka något och de pengar som finns att pytsa ut hamnar framför allt hos barn- och utbildningsnämnden, som får 11 miljoner kronor extra i sin budgetram efter två år med miljonunderskott.

– Både barn och utbildning och socialnämnden har brottats med tuffa ekonomiska lägen. Det är där vi prioriterar ganska hårt nu, på basverksamheten, säger kommunalrådet Johan Rocklind (S).

När det gäller investeringar är det fortsatt vatten och avlopp som får den stora delen av kakan: 34 miljoner kronor nästa år, 53 miljoner 2021 och 58 miljoner 2022. Övriga investeringar som utbyggnad av fritt wifi och nya biostolar till Elektron bleknar i jämförelse.

– Det blir kanske lite färre satsningar på sådant som känns roligt, det som är kryddan i vad vi gör. Samtidigt går vi nu i mål med större projekt som till exempel nya sporthallen, säger Johan Rocklind.

Var har ni fått ge efter i förhandlingarna med C och L?

– Det finns en del saker, men det är framförallt sådant som kommer att landa i nämndernas budgetar. I första hand har vi pratat om ramtilldelningen och där är vi helt överens, säger Johan Rocklind.

Oppositionsrådet Håkan Ekstrand (C) bekräftar att eventuellt givande och tagande kommer att komma längre fram, i nämndernas budgetar.

– Vi har ju våra käpphästar. Bland annat vill vi att ytterskolorna ska få jämförbara förutsättningar med centralskolorna, så att de får samma chans att nå resultat. På något vis måste de få mer resurser men exakt hur återkommer vi till, säger Ekstrand.

Han tycker också att skolan generellt är ett prioriterat område framöver. Det är å andra sidan inte direkt en politiskt kontroversiell åsikt i Gnestapoltiken.

– Vi måste få ordning på skolan och skolresultaten, där jobbar vi i stort sett åt samma håll allihop, säger Håkan Ekstrand.

Både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige avhandlar budgeten på måndag.

Oppositionsrådet Håkan Ekstrand (C.
Oppositionsrådet Håkan Ekstrand (C.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!